Večina evropskih ministrov za obvezno testiranje potnikov iz Kitajske

Svet 03. Jan 202320:32 1 komentar
Kitajska testiranje
PROFIMEDIA

Večina članic EU podpira uvedbo testiranja za potnike iz Kitajske. Testiranje bi opravili pred vkrcanjem na letalo, je predlog zdravstvenih ministrov, sestankovali pa bodo tudi v sredo, kjer bodo znova razpravljali o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU.

Komisarka za zdravje Stela Kiriakides je prek Twitterja sporočila še, da so se ministri uskladili glede priporočil za okrepljen nadzor prisotnosti novega koronavirusa v odpadnih vodah na letih in letališčih. Strinjali so se tudi glede potrebe po okrepljenem notranjem nadzoru.

“Enotnost ostaja naše najmočnejše orodje proti covidu,” je še zapisala Ciprčanka, zadolžena za področje zdravja in varnosti prehrane v EU.

Oblasti v Pekingu so sicer danes kritizirale uvedbo obveznega testiranja za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, in opozorile, da bi lahko sprejele protiukrepe. V zadnjih dneh se je namreč več držav odločilo, da bodo od potnikov iz Kitajske na letališčih zahtevale negativen izvid. Med njimi so Španija, Velika Britanija, Italija in Francija.

A ker naj bi nekatere države članice tovrstnemu pristopu nasprotovale, je švedsko predsedstvo Svetu EU za sredo v okviru mehanizma za odzivanje na krizne razmere (IPCR) sklicalo še en sestanek.

ECDC znova ponovil, da obvezno testiranje Kitajcev ni upravičeno

Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) je medtem ponovil, da obvezno testiranje potnikov iz Kitajske ni upravičeno, saj ne verjamejo, da bo porast primerov na Kitajskem vplival na epidemiološke razmere v EU glede na večjo odpornost prebivalcev EU in predhodno pojavljanje različic, ki trenutno krožijo na Kitajskem.

Do obveznega testiranja potnikov iz Kitajske sicer prihaja po tem, ko je Peking odpravil svojo politiko ničelne tolerance do covida-19. To je privedlo do skokovitega porasta okužb v državi.

Konec decembra so sicer nekatere evropske države, zaradi skrbi z naraščanjem okužb, znova uvajale vstopne pogoje.

Kot so konec decembra pojasnili na ministrstvu za zdravje, “Slovenija v tej fazi ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo”. Dodali so, da Slovenija pozorno spremlja situacijo, nadaljuje z dobrim sistemom epidemiološkega spremljanja, testiranja primerov, sledenju različic, spremljanju v odpadnih vodah in zaščito prebivalstva s cepljenjem proti covidu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje