Vedno več parov zaradi podnebnih sprememb ne želi imeti otrok

Svet 15. Avg 202113:24 0 komentarjev
Suša
Pavel Mikheyev/REUTERS

Vedno več parov ne želi imeti otrok zaradi podnebnih sprememb, ki znatno poslabšujejo življenjske razmere na Zemlji.

Analitiki ameriškega podjetja Morgan Stanley so v poročilu za vlagatelje zapisali, da “narašča število odločitev, da ljudje nočejo imeti otrok zaradi strahu pred podnebnimi spremembami, in to vpliva na število novorojenih hitreje kot katerikoli prejšnji trend na področju upadanja rodnosti.”

Za utemeljitev argumenta so izpostavili raziskave, akademske raziskave in Googlove podatke, ki kažejo, da podnebne spremembe neposredno in posredno vplivajo na padec rodnosti. Raziskovalci UCLA so pokazali, da se je število rojstev v ZDA zmanjšalo v devetih mesecih po ekstremnih temperaturah, medtem ko je študija 18.000 parov na Kitajskem lani pokazala, da so podnebne spremembe in zlasti onesnaževanje z delci povezani z 20 odstotkov večjo možnostjo neplodnosti.

Nekateri se za otroke ne odločijo, ker se bojijo, da bo to okrepilo globalno segrevanje.

Črnogledo opozorilo

Odbor Združenih narodov za podnebje je v ponedeljek objavil dramatično opozorilo, da je svet blizu globalnemu segrevanju brez vrnitve in da je za to nedvomno krivo človeštvo.

Generalni sekretar ZN, Antonio Guterres, ga je označil za “rdeče opozorilo za človeštvo” in pozval k takojšnji prekinitvi proizvodnje energije iz premoga in drugih fosilnih goriv, ki znatno škodujejo okolju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!