Veleposlanik EU v Belorusiji predčasno končal mandat

Svet 11. Okt 202212:01 1 komentar
Dirk Schuebel
PROFIMEDIA

Veleposlanik EU v Belorusiji, nemški diplomat Dirk Schuebel, je predčasno končal svoj mandat v Minsku, saj mu, kot je v ponedeljek sporočil na družbenem omrežju Facebook, beloruske oblasti pod vodstvom Aleksandra Lukašenka niso podaljšale vizuma in akreditacije. Pri tem je bil kritičen do kršitev človekovih pravic beloruskih oblasti.

Dirk Schuebel, ki je misijo EU vodil od leta 2019, je bil v zapisu kritičen do “očitnih kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava” v Belorusiji ter izrazil obžalovanje, da mu beloruske oblasti niso podaljšale vizuma in akreditacije, saj je bil pripravljen nadaljevati delo in je upal celo, da se bo za zadnje leto mandata lahko vrnil v Minsk.

Odnosi med EU in Belorusijo so se zaradi kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava s strani oblasti v Minsku močno poslabšali pred, med in zlasti po predsedniških volitvah avgusta 2020, je zapisal. Kot je poudaril, je beloruskim oblastem “nenehno sporočal uradno stališče EU glede prirejenih volitev in stalne uporabe sile proti nedolžnim ljudem” ter podpiral belorusko ljudstvo pri njegovih demokratičnih prizadevanjih in zahtevi po spoštovanju človekovih pravic.

V Belorusiji je danes več kot 1340 političnih zapornikov, EU pa zahteva njihovo takojšnjo in brezpogojno izpustitev, je zapisal Schuebel. Zlasti je pozval k izpustitvi zaprtega odvetnika za človekove pravice Alesa Bjaljackega, ki je med letošnjimi prejemniki Nobelove nagrade za mir.

EU ne priznava izida predsedniških volitev v Belorusiji in podpira demokratično gibanje, ki ga vodi opozicijska voditeljica v izgnanstvu Svetlana Tihanovska. Mnogi v Belorusiji jo vidijo kot pravo zmagovalko volitev avgusta 2020. Schuebel je napovedal, da bo v prihodnje skrbel za program vzhodnega partnerstva EU, delegacijo EU v Minsku pa bo vodila v. d. vodje Eveline Schulz.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje