Bitka za Bahmut močno oslabila skupino Wagner

Svet 29. Mar 202313:28 > 20:34 16 komentarjev
Wagner
Sputnik/PROFIMEDIA

Bitka za majhno, a strateško pomembno mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine je močno zdesetkala vrste najemniške vojaške skupine Wagner, precej škode pa je povzročila tudi njihovi opremi, je sporočil vodja Jevgenij Prigožin. Sankcije, ki jih je mednarodna skupnost uvedla proti Rusiji, bi lahko imele negativne posledice za rusko gospodarstvo, je danes priznal ruski predsednik Vladimir Putin. Na Švedskem medtem vznemirja izjava ruskega veleposlanika, ki je dejal, da "bodo nove članice sovražnega bloka postale legitimna tarča ruskih povračilnih ukrepov".

Vodja zloglasne skupine Wagner Jevgenij Prigožin je dejal, da so bile njegove sile in njihova oprema v večmesečnih bojih za nadzor nad majhnim, a strateško pomembnim mestom Bahmut na vzhodu Ukrajine “hudo poškodovane”.

“Bitka za Bahmut je praktično uničila ukrajinsko vojsko, žal pa je povzročila precej škode tudi zasebni vojaški družbi Wagner,” je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal Prigožin.

Po podatkih inštituta za preučevanje vojne (ISW), ki ima sedež v Washingtonu, Wagnerjeve sile zdaj nadzorujejo večino mesta. “ISW ocenjuje, da so ruske sile v zadnjih sedmih dneh zavzele dodatnih pet odstotkov Bahmuta in tako trenutno obvladujejo približno 65 odstotkov mesta,” so zapisali na Twitterju. Wagnerjeve enote hitro napredujejo proti mestnemu središču.

Ukrajina priznala uspehe ruskih sil v Bahmutu

Ruske sile nadaljujejo napade na mesto Bahmut, pri čemer so delno tudi uspešne, je danes priznal ukrajinski generalštab, ne da bi navedel podrobnosti o ruskih uspehih. Nekoliko drugače sicer navaja britansko obrambno ministrstvo, ki trdi, da je Kijevu ruske sile uspelo pregnati s pomembne oskrbovalne poti v Bahmutu.

“Eden ključnih dosežkov nedavnih ukrajinskih operacij je verjetno bil, da so ruske plačance skupine Wagner pregnali s ceste 0506,” je sporočilo britansko obrambno ministrstvo in pojasnilo, da je cesta postala kritična oskrbovalna pot za ukrajinske vojake.

Putin priznal, da bi lahko imele sankcije slabe posledice za rusko gospodarstvo

Sankcije, ki jih je mednarodna skupnost uvedla proti Rusiji, bi lahko imele negativne posledice za rusko gospodarstvo, je danes priznal ruski predsednik Vladimir Putin. Posledicam zahodnih sankcij se bo Rusija po njegovih besedah prilagodilo do prihodnjega leta.

“Sankcije, uvedene proti ruskemu gospodarstvu, lahko srednjeročno negativno vplivajo nanj,” je na televizijskem srečanju s člani vlade priznal Vladimir Putin. Pohvalil se je, da brezposelnost v državi ostaja na rekordno nizki ravni, medtem ko naj bi se inflacija do konca marca spustila pod štiri odstotke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vendar se zaradi vrnitve na pot rasti ne smemo počutiti sproščeno. Podpreti in okrepiti moramo pozitivne trende v našem gospodarstvu, povečati njegovo učinkovitost ter zagotoviti tehnološko, kadrovsko in finančno suverenost,” je dodal. V luči tega je vlado pozval, naj “ukrepa hitro ter brez nepotrebne birokracije in zamud”.

Vladimir Putin
Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin/REUTERS

Že prejšnji teden je ruski premier Mihail Mišustin priznal, da so sankcije gospodarstvu povzročile škodo, a hkrati zagotovil, da bo gospodarstvo hitro okrevalo. Ob tem je dejal, da se bo rusko gospodarstvo posledicam zahodnih sankcij prilagodilo do prihodnjega leta in pozdravil “krepitev sodelovanja s prijateljskimi državami, s katerimi si delimo stališča in vrednote”.

Lani se je rusko gospodarstvo po podatkih ruskega državnega statističnega urada skrčilo za 2,1 odstotka, Mednarodni denarni sklad pa mu za letos napoveduje 0,3-odstotno rast.

Na Švedskem razburila izjava ruskega veleposlanika o “povračilnih ukrepih”

Ruski veleposlanik na Švedskem Viktor Tatarincev je v torek sporočil, da bosta Švedska in Finska po vstopu v zvezo Nato postali “legitimni tarči povračilnih ukrepov” Rusije. Na njegovo izjavo so se danes že odzvali v Stockholmu, in sicer z napovedjo, da bodo veleposlanika poklicali na pogovor.

“Ministrstvo za zunanje zadeve bo poklicalo ruskega veleposlanika in zavzelo jasno stališče proti temu očitnemu poskusu vplivanja,” je dejal švedski zunanji minister Tobias Billstrom in dodal, da “varnostno politiko Švedske določa Švedska in nihče drug”.

Besede ruskega veleposlanika, ki so razburile Stockholm, so bile objavljene na spletni strani ruskega predstavništva v Stockholmu. “Po pristopu Finske in Švedske se bo skupna dolžina meja med Rusijo in Natom skoraj podvojila,” je navedel. “Če se komu še vedno zdi, da bo to nekako izboljšalo varnost Evrope, bodite prepričani, da bodo nove članice sovražnega bloka postale legitimna tarča ruskih povračilnih ukrepov, tudi vojaških,” je še opozoril Tatarincev in dodal, da je Švedska z vstopom v Nato “naredila korak v brezno”.

Švedska
PROFIMEDIA

Vstop Švedske v zavezništvo, za katerega je nordijska država skupaj s Finsko po desetletjih nevtralnosti zaprosila maja lani, morata od 30 članic potrditi le še Turčija in Madžarska. Obe zaradi različnih pomislekov že dlje časa zadržujeta ratifikacijo njenih pristopnih protokolov. Parlament v Budimpešti je v ponedeljek le potrdil vstop Finske v zvezo, medtem ko vstopa Švedske še ni uvrstil na dnevni red.

Kot je danes zapisal Zoltan Kovacs, tiskovni predstavnik madžarske vlade Viktorja Orbana, Budimpešta vstopa Švedske v Nato še ni potrdila, saj je bila Švedska v preteklosti kritična do Orbanove vlade zaradi nespoštovanja načel vladavine prava, ki je pogoj za pridobitev denarja Evropske unije. Kovacs je zapisal, da so predstavniki švedske oblasti “večkrat poskušali udariti po Madžarski prek diplomatskih sredstev, pri čemer so uporabili svoj politični vpliv, da bi prizadeli madžarske interese”. “Deklariran in odkrito sovražen odnos” po njegovem traja že leta, med drugim pa se je obregnil ob domnevno “moralno superiornost” Stockholma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje