Vnukinja ugrabljene 85-letne Izraelke: Pripeljite jo nazaj, ničesar ni storila

N1 video 10. Okt 202310:37 1 komentar

Usoda talcev, ki so jih Hamasovi borci zajeli in po sobotnem vdoru v Izrael odpeljali v Gazo, je negotova. Njihovi bližnji imajo komaj kaj informacij, kar nekaj pa jih je za ugrabitev izvedelo s posnetkov, ki se širijo po spletu. Da so Palestinci odpeljali tudi njeno 85-letno babico, je na tak način izvedela tudi Adva Adar. "Pripeljite jo nazaj, ničesar ni storila narobe," je pozvala v posnetku, ki je zakrožil po spletu.

Kmalu po sobotnem vdoru borcev palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje so zakrožila poročanja o številnih zajetih talcih, ki so jih odpeljali v Gazo. Njihovi svojci o usodi zajetih nimajo veliko informacij, nekateri pa so za ugrabitve izvedli s posnetkov na družbenih omrežjih. Prav na tak način so za ugrabitev izvedeli tudi svojci 85-letne Jafe Adar.

Kot je za tiskovno agencijo Reuters povedala njena vnukinja Adva Adar, jo je babica zjutraj obvestila, da so na ulicah teroristi, ki streljajo in vpijejo. Vsi stiki z njeno babico so bili nato pretrgani. Njeni bližnji niso vedeli ničesar, dokler niso v babičin kraj prišli izraelski vojaki in prevzeli nadzor. “Teta, ki živi v istem naselju, jih je prosila, naj preverijo, kako je z babico. Šli so do njene hiše, ki je bila popolnoma porušena,” je Adva Adar povedala za Reuters.

Da so gospo odpeljali v Gazo, so izvedeli s posnetka, ki je krožil po družbenih omrežjih. Na njem je sivolasa gospa, ki jo Hamasovi borci ob glasnem vzklikanju odpeljejo v avtomobilu. Kot je povedala Adva, je družini takoj postalo jasno, da je to njihova babica. “To so zadnje informacije. Nihče ne ve ničesar več,” je dodala.

Posnetek babice, obdane s stražarji, ki jo peljejo neznano kam, je Advo pretresel. “Tega si ne znam razložiti. Sploh ne morem razumeti, kako se ljudem zdi smiselno ugrabiti 85-letno gospo,” je povedala novinarjem Reutersa. Kot je še dejala, je Jafa močna gospa. “Na posnetku lahko vidite, kako jim poskuša pokazati, da je ni strah in da ni ranjena,” je pojasnila.

Zdaj upa, da bodo Hamasovi borci 85-letno babico kmalu izpustili in vrnili domov. “Prosim, pripeljite te ljudi nazaj. Ničesar niso storili narobe,” je sklenila.

Po ocenah izraelske vojske je v ujetništvu končalo okoli 100 talcev, med katerimi so tudi tujci. Hamas je ob sinočnjih intenzivnih zračnih napadih na Gazo zagrozil, da bo začel talce pobijati in usmrtitve v živo prenašati na spletu, če Izrael ne bo prenehal nenapovedane napade na civiliste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje