Voditelji držav EU podprli vstop Hrvaške v območje z evrom

Svet 24. Jun 202215:44 0 komentarjev
Christine Lagarde, Andrej Plenković, Charles Michel in Ursula von der Leyen
Olivier Hoslet/Pool/ REUTERS

Voditelji držav članic EU so na današnjem vrhu v Bruslju potrdili priporočilo Sveta EU, da Hrvaška prihodnje leto vstopi v območje z evrom. Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je ob prihodu na vrh podporo označil za odličen znak za Hrvaško in njeno gospodarstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je Hrvaški, ki bo s 1. januarjem 2023 tako postala 20. članica območja, že čestital tudi preko družbenega omrežja Twitter. “Evro je denarni izraz naše skupne usode in je del naših evropskih sanj. Zdaj so se sanje uresničile tudi Hrvaški,” je zapisal Michel.

V Bruslju se danes nadaljuje vrh EU, poleg katerega poteka tudi vrh območja z evrom. Na slednjem sodelujejo tudi voditelji držav, ki nimajo evropske valute.

“Hrvaška je pripravljena na območje z evrom,” je po poročanju dpa dejal predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković in poudaril, kako dobro je skupna evropska valuta že uveljavljena v hrvaškem gospodarstvu.

“Sedemdeset odstotkov turistov, ki prihajajo na Hrvaško, prihaja iz držav evroobmočja, naša trgovinska menjava z državami evroobmočja znaša dve tretjini,” je pojasnil.

Evropska komisija je 1. junija objavila konvergenčno poročilo za leto 2022, v katerem je dokončno ocenila, da Hrvaška izpolnjuje kriterije za prevzem evra z letom 2023.

Hrvaška bo tako z začetkom prihodnjega leta postala del območja z evrom. Od 5. septembra letos bo na Hrvaškem obvezno dvojno označevanje cen. Cene izdelkov bodo označene tako v kunah kot evrih, dvojno označevanje pa bo veljalo tudi za celo leto 2023.

Evropska komisija je sicer v prvi polovici junija objavila svojo letno raziskavo, ki kaže, da se je na Hrvaškem naklonjenost prevzemu evra v zadnjem letu precej zmanjšala. Prevzemu evra je naklonjenih 55 odstotkov vprašanih, kar je sedem odstotkov manj kot pred letom dni. Delež tistih, ki so uvedbi evra nenaklonjeni, je medtem narasel za šest odstotnih točk na 42 odstotkov.

Vstop Hrvaške v evrsko območje je sicer pomembna novica tudi za Slovenijo, ki je skupno valuto prevzela z letom 2007. Hrvaška je četrta največja slovenska trgovinska in gospodarska partnerica in ob tem še najpomembnejša turistična destinacija za Slovence. Veliko slovenskih državljanov ima v sosednji državi tudi nepremičnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!