Von der Leyen obiskala BiH in Srbijo: za Zahodni Balkan pol milijarde evrov

Svet 28. Okt 202217:45 0 komentarjev
Von der Leyen in Vučić
Ursula von der Leyen/TWITTER

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v okviru turneje po Zahodnem Balkanu obiskala Bosno in Hercegovino ter Srbijo in oblasti obeh držav pozvala k nadaljnjim korakom na poti v Evropsko unijo. Poleg tega je napovedala, da bo EU državam Zahodnega Balkana namenila 500 milijonov evrov za infrastrukturna vlaganja.

V Sarajevu se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen srečala s člani predsedstva BiH, kot tudi s predstavniki civilne družbe, kulture in gospodarstva. Svoj nagovor tamkajšnji javnosti je posvetila, kot je dejala, zgodovinskemu trenutku, v katerem se država nahaja, in ki ga morajo odgovorni v BiH posvetiti prizadevanjem, da država pridobi status kandidatke za članstvo v EU. V luči tega je predsednica Evropske komisije oblasti BiH pozvala, naj brez odlašanja začnejo reforme, ki so nujne za približevanje njihove države članstvu v EU.

Jasno je, da bo izvedba reform zahtevna, a na tem moramo začeti delati takoj, je dejala von der Leyen in zatrdila, da je BiH mogoče spremeniti v mirno in stabilno državo enakopravnih narodov in državljanov, privlačno za tuje investicije. Dodala je, da se bo pred Evropskim svetom močno zavzela za formalno odobritev statusa kandidatke BiH.

Kot dokaz, da je EU pripravljena neposredno pomagati Zahodnemu Balkanu, je navedla pripravljen paket pomoči za celotno regijo, ki vključuje okoli 500 milijonov evrov, namenjenih infrastrukturnim projektom. Mnoge od teh projektov bi po njenih besedah lahko uresničili v manj kot enem letu. Skupaj s predsedujočim svetu ministrov BiH Zoranom Tegeltijo je von der Leyen tudi odprla nov odsek avtoceste in predor skozi goro Ivan med Sarajevom in Mostarjem, ki ga je EU sofinancirala. Bruselj pa bo BiH pri soočanju z aktualno energetsko krizo pomagal z 71 milijoni evrov.

V Srbiji se je predsednica komisije srečala s tamkajšnjim predsednikom Aleksandrom Vučićem, s katerim je obiskala gradbišče plinovoda med Srbijo in Bolgarijo v kraju Jelašnica blizu Niša na jugu države. Za ta projekt sta, kot je dejala, Evropska komisija in Evropska investicijska banka zagotovili 80 odstotkov sredstev.

Von der Leyen je napovedala, da bo EU Srbiji namenila 165 milijonov evrov proračunske pomoči za soočanje z energetsko krizo. “Ta energetska kriza je posledica strašne vojne, ki jo Rusija bije proti Ukrajini. Ta vojna spreminja varnostne razmere na celini in zato je pomembno, da EU še več vlaga v svoje partnerje na Zahodnem Balkanu,” je dejala. Dodala je, da so to “naložbe v prihodnost, v mir, za varnost in blaginjo skupne celine” in da EU brez Srbije ni popolna. “EU je in bo ostala najpomembnejši politični in gospodarski partner Srbije,” je poudarila von der Leyen in Srbijo pohvalila kot eno najnaprednejših držav na poti v EU.

Vendar pa mora Srbija zdaj po oceni predsednice komisije storiti korake naprej. “Težave poznamo, kasneje se bomo dvostransko pogovarjali o njih. Govorim o neodvisnem sodstvu, boju proti korupciji. Zahvaljujem se vam za napoved, da se bo srbska vizumska politika uskladila z EU do konca leta. To je pomembna napoved in to je prava smer,” je še poudarila von der Leyen in izrazila željo po napredku v dialogu med Beogradom in Prištino.

Predsednica Evropske komisije je turnejo po Zahodnem Balkanu začela v sredo v Severni Makedoniji, v četrtek je obiskala Kosovo in Albanijo, sklenila pa jo bo v soboto v Črni gori.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!