Vročinski val prvič v zgodovini dobil ime

Svet 16. Avg 202214:21 > 14:39 1 komentar
Vročinski val
PROFIMEDIA

Znanstveniki so prvič v zgodovini poimenovali vročinski val.

Španski znanstveniki so poimenovali vročinski val, ki je med 24. in 27. julijem temperature na Pirenejskem polotoku dvignil na 44,4 stopinje Celzija. Poimenovali so ga Zoe. To je nov način opozarjanja javnosti na izjemno vročino in nevarnosti, ki jih ta prinaša, je pojasnil profesor z univerze v Sevilli Jose Maria Martin Olalla. Imenovanje vremenskih pojavov sicer ni nič novega — orkani imajo imena že leta, je pa Zoe prvi vročinski val v zgodovini, ki je dobil ime.

Imenovanje vročinskega vala je plod projekta proMETEO Sevilla, pobude Centra za odpornost Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Center for Resilience in neprofitne organizacije s sedežem v Washingtonu. Andaluzijska prestolnica Sevilla je služila kot pilotna lokacija za projekt, katerega namen je ozaveščati javnost o ekstremni vročini in osvetliti prizadevanja za zmanjšanje nevarnosti vročinskih valov.

Zoe je morda res prvi imenovani vročinski val, zagotovo pa ne bo zadnji. Oblasti v Španiji nameravajo prihodnjim vročinskim valovom dati ženska in moška imena v obratnem abecednem vrstnem redu. proMETEO Sevilla upa, da bo s poimenovanjem vročinskih valov javnost opozorila, da morajo biti še posebej previdni.

Evropa letos v primežu vročinskega vala

Vročinski valovi so lahko zelo nevarni, zlasti za ranljive skupine, kot so starejši in delavci, ki svoje delo opravljajo na prostem. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2018 izračunala, da se je med letoma 2000 in 2016 število ljudi, izpostavljenih vročini, povečalo za 125 milijonov.

Vremenske razmere letošnjega poletja na stari celini so zares neizprosne. Julija so temperature v Angliji prvič presegle 40 stopinj Celzija. Takšna raven vročine je lahko smrtonosna še posebej v regijah, kjer zgradbe niso zgrajene za prenašanje visokih temperatur. Zaradi podnebnih sprememb tudi v ZDA doživljajo podobno ekstremno vročino. Neprofitna organizacija First Street Foundation je avgusta objavila poročilo, v katerem poudarja, da bo ekstremna vročina v prihodnjih desetletjih vse pogostejša.

Svetovna zdravstvena organizacija zato svetuje, da si v vročinskem valu osvežitev poiščemo tako, da ponoči odpremo okna, podnevi pa zatemnimo prostore. Posebno pozornost je treba nameniti majhnim otrokom, starejšim od 60 let in kroničnim bolnikom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje