Umor v BiH je na Instagramu v živo spremljalo 12.000 ljudi

Svet 12. Avg 202308:19 > 08:52 1 komentar
Policija BiH
Foto: N1

Včeraj je v mestu Gradačac v BiH moški ubil tri osebe, med drugim nekdanjo ženo, umor pa je prenašal v živo tudi na družbenem omrežju Instagram. Vse osebe, ki so na družbenih omrežjih izkazale podporo morilcu in poveličevale njegov zločin, bodo zaslišane, nekatere so že privedli na policijsko postajo. Po podatkih ministra za notranje zadeve tuzelskega kantona je v nekem trenutku prenos umora v živo spremljalo 12.000 ljudi.

V Bosni in Hercegovini je včeraj stekla obsežna policijska akcija, saj je moški ubil tri osebe, med drugim svojo nekdanjo ženo. Umor je prenašal na družbenem omrežju Instagram.

Spomnimo, poleg bivše žene je ubil še dva moška, sicer turška državljana (očeta in sina), ranil pa je več oseb. Vse žrtve, razen policista, ki je bil ranjen, so bile načrtno izbrane. Hospitalizirana je tudi devetmesečna dojenčica, ki je bila zraven, ko je storilec ubil njeno mamo. Ena oseba je v smrtni nevarnosti. Po informacijah iz UKC Tuzla je še vedno priklopljena na ventilator.

Federalni notranji minister Ramo Isak je od policije in ministrstva za notranje zadeve tuzelskega kantona zahteval preiskavo oziroma zaslišanje vseh oseb, ki so po grozljivih umorih podpirale morilca na družbenih omrežjih in poveličevale njegov zločin.

Za RTL je minister za notranje zadeve tuzelskega kantona Hajrudin Mehanović dejal, da je prenos umora v živo v nekem trenutku spremljalo 12.000 ljudi, več sto pa jih je podalo všečke. “Določene osebe, ki so s svojimi komentarji podpirale in spodbujale storilca, so že poklicali na policijsko postajo in z njimi opravili razgovore. Tožilstvu bo podano poročilo za nadaljnje ukrepanje,” je še dodal.

V mestu Gradačac so razglasili tridnevno žalovanje, poroča N1 Sarajevo.

Protest v Gradačcu
N1

Danes je v mestu sicer protestiralo več sto ljudi. Udeleženci današnjega protesta so zahtevali odgovornost za vse, ki so dopustili, da je storilec ostal na svobodi in zagrešil to grozodejstvo, poroča STA. Opozorili so tudi na dejstvo, da je v tem primeru šlo za femicid oz. umor, povezan z družinskim nasiljem.

V BiH je bilo po podatkih državne agencije za enakopravnost spolov v zadnjih dveh letih na ta način ubitih 19 žensk. Da država v primerih družinskega nasilja ne ukrepa ustrezno, je za lokalne medije že prej opozoril tudi župan Gradačca Edis Dervišagić. “Če bi bilo drugače oz. če bi se ga zakonsko primerno sankcioniralo in bi mu prej odvzeli prostost, se ta gnusen zločin ne bi zgodil,” je še dejal župan mesta.

Storilec, ki so ga identificirali kot 35-letnega Nermina Sulejmanovića, je bil stari znanec policije, sicer pa bodybuilder in inštruktor fitnesa, ki naj bi bil povezan z eno od kriminalnih združb za tihotapljenje droge. Na koncu je Sulejmanović storil samomor.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje