Vučić: Dokler sem živ, ne grem na hrvaško morje

Svet 13. Avg 202210:21 > 12:50 1 komentar
PROFIMEDIA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić si bolj kot na hrvaško obalo, ki je po lastnih navedbah ne bo obiskal, "dokler je živ", želi obiskati Jasenovac, kjer je bilo v času Neodvisne države Hrvaške (NDH) koncentracijsko taborišče in kjer so v drugi svetovni vojni umrli številni Srbi.

Število Srbov, ki so letos dopustovali na Hrvaškem, je kar 60 odstotkov višje od števila, ki so ga beležili v enakem obdobju lani, je pred dnevi poročala STA. Število srbskih turistov na Hrvaškem je letos prav tako za petino višje od leta 2019, ki je bilo po številu srbskih gostov rekordno. Več srbskih politikov je sodržavljane pozvalo, naj na Hrvaškem ne letujejo, a srbskega predsednika Aleksandra Vučića očitno ne moti, da Srbi preživljajo počitnice na Hrvaškem.

“Oni [državljani Srbije, op. a.], ki letujejo tam [na Hrvaškem, op. a.] so s tem pokazali svoje stališče o vsem, moje stališče pa je, da tam ne bi dopustoval in to je v redu, vsak ima svoje razmišljanje, to je bistvo demokratične družbe,” je srbski predsednik Vučić komentiral za televizijo TV Prva.

Čeprav po njegovih besedah na Hrvaškem vsako leto letuje več deset tisoč ljudi, on, “dokler je živ”, ne bo odšel na morje na Hrvaško, navaja N1 Beograd.

Ob tem je Vučić spomnil, da si je nedavno želel obiskati Jasenovac, kjer se je želel spomniti srbskih žrtev druge svetovne vojne. Vučić, kot smo že poročali, Jasenovca ni mogel obiskati, saj so mu obisk preprečile hrvaške oblasti, ki naj bi mu onemogočile vstop v državo, saj da se je srbski predsednik odločil Hrvaško obiskati na lastno pest, pri čemer ni spoštoval nobenega protokola.

Po spodletelem poskusu obiska Jasenovca je sledila precej ostra izmenjava stališč med srbskim predsednikom Vučićem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, ki je nazadnje sporočil, da bodo Vučiću omogočili obisk Jasenovca, ko bo pravi čas za to.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje