Vučić: V primeru konflikta bomo Natu dali 24 ur za odziv

Svet 27. Sep 202110:03 > 15:56 2 komentarja
Srbski predsednik Aleksander Vučić
Borut Živulović/REUTERS

Po zaostrovanju razmer med Beogradom in Prištino se je odzval srbski predsednik Aleksandar Vučić in dejal, da bo ob nadaljnjem zaostrovanju odnosov čakal 24 ur na Natov odziv. V nasprotnem primeru bodo naredili vse, da se ne bodo ponovili dogodki iz let 1995 oziroma 2004.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je bil v nedeljo gost na televiziji Pink. Povedal je, da je generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu sporočil, da je srbska vojska dvignila pripravljenost na meji s Kosovom. Dodal je, da vojska ni prestopila ozemlja Kosova in Metohije, saj tega po sporazumu iz Kumanova ne sme storiti.

“Prepričan sem, da so me v Natu dobro razumeli in da bodo storili vse, da obvarujejo srbske prebivalce v Kosovu in Metohiji. Smo majhen narod in nimamo veliko orožja, da bi bili kos sporu,” Vučićeve besede povzema Danas.

Vučića zmotila naslovnica

Vučića je zmotila naslovnica v tiskani izdaji Danas, kjer so ga “obtožili rožljanja z orožjem” in da naj bi obstajal načrt zaprtja mejnih prehodov med Kosovom in Metohijo ter predelov osrednje Srbije, kjer živijo etnični Albanci.

“Lahko zapremo Končulj in čez spuščamo samo Srbe na Ropotovo in tako nimajo stika z Albanci s Kosova in Metohije ter Preševa. To bi lahko naredili, in ta ideja obstaja, vendar sem osebno proti,” je dejal Vučić.

Nato je danes okrepil svoje patrulje v bližini mejnih prehodov na Kosovem, ki so jih Srbi blokirali. Po poročanju Reutersa, so Natova oklepna vozila v bližini, kjer so Srbi postavili barikade tovornjakov v znak protesta.

Nato ima na Kosovu okrog pet tisoč vojakov, ki skrbijo za mir.

Zaostrovanje zaradi novih pravil o tablicah

Odnosi med Srbijo in Prištino so se začeli zaostrovati pretekli teden, ko so na severu Kosova uvedli nova pravila o uporabi registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registracijskimi oznakami.

Priština je sklenila, da bo začela upoštevati recipročnost v potniškem prometu. Vozniki s srbskimi registrskimi oznakami morajo te odstraniti in namestiti začasne oznake Kosova. Podoben predpis za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, je v veljavi že vrsto let.

Pred mejnimi prehodi so bili protesti, Srbija pa je v nedeljo dvignila raven pripravljenosti svoje vojske ob meji s Kosovom. Ob tem je Kosovo obtožila izzivanja, saj je ta na obmejno območje namestila posebne policijske enote.

V soboto je zagorelo v enem od centrov za registracijo vozil, administrativni prehod Jarinje in Brnjak pa sta preleteli vojaški letali, med zbranimi se je slišalo vzklikanje zbranih: “Srbija, Srbija.”

Na napetosti med državama so se odzvali tudi v Bruslju, kjer so obe strani pozvali k zadržanosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje