Vučić zadovoljen, da prek srbskega Telekoma spremlja rusko televizijo

Svet 27. Mar 202215:20 > 18:12 3 komentarji
Aleksander Vučić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v gostovanju v oddaji na TV Prva dejal, da pogosto gleda oddaje ruskih in beloruskih TV postaj, in to prek srbskega državnega telekomunikacijskega operaterja Telekom.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v gostovanju v oddaji na TV Prva, televiziji z nacionalnimi frekvencami v Srbiji, dejal, da pogosto gleda oddaje ruskih in beloruskih TV postaj prek srbskega državnega telekomunikacijskega operaterja Telekom. Dejal je, da del državljanov tega ne more spremljati, saj ne morejo gledati programov RT in Sputnika prek “luksembruškega” operaterja (SBB).

Evropsko sodišče je sicer sklenilo ustaviti oddajanje programov Sputnik in Russia Today (RT), dokler ne bo končana ruska invazija na Ukrajino in ruski mediji ne bodo ustavili širjenja dezinformacij in manipulacij proti EU in članicam EU. Srbija sicer ni članica EU, je pa kandidatka za članstvo.

Voditeljica provladne TV Prva je v oddaji dejala, da del državljanov ne more spremljati ruskih medijev, medtem ko jih nekaj lahko. Vučić se je vprašal: “Kako ne morejo? Jaz gledam ruske medije.”

Voditeljica mu je odgovorila: “Jaz ji ne morem. Eden od operaterjev jih je … ukinil”.

Vučić: “Jaz sem pri srbskem operaterju, vi na luksemburškem. Jaz jih lahko gledam.”

Voditeljica: “Jaz ne morem, recimo Russia Today ne morem.”

Vučić: “Seveda ne morete, ker ste pri luksemburškem operaterju. Jaz sem na srbskem. In hvala bogu jih lahko. In ameriške televizije in ruske in angleške in nemške. In kitajske. Celo belorusko, na kanalu 267. Spremljam njihove novice, vem, kaj poročajo.”

Vučić pravi, da v ruskih medijih uporabljajo iste izraze, kot jih je Nato v agresiji proti Srbiji. “Danes Rusi v šali ponavljajo iste izraze. Torej, kot so oni govorili o humanitarni katastrofi na Kosovu, Rusi govorijo o humanitarni katastrofi v Donbasu. Kot da se igrajo z Američani in njihovim besednjakom. Namesto ‘preprečujemo genocid na Kosovu’ oni pravijo, da ‘preprečujejo genocid v Donbasu’. Kot bi uporabljali šablono iz tega, kaj so Američani in Evropejci pisali o vprašanju Kosova.”.

Telekom Srbija je v večinskem državnem lastništvu in je nadaljeval z oddajanjem programov ruskih in beloruskih televizij tudi po odločitvi Evropske komisije o ustavitvi. Hkrati ima vse programe, ki jih prenaša Telekom Srbija, v svoji ponudbi tudi operater Yettel, ki je v lasti češke skupine PPF. PPF je namreč s Telekomom Srbija sklenil dogovor o najemu optične infrastrukture, Yettel pa uporablja tudi medijske vsebine Telekoma. Poleg tega je ena redkih tujih bank, ki v Rusiji nemoteno deluje, banka v lasti sklada iz skupine PPF.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje