Twitter blokiral profile ruskih državnih medijev RT in Sputnik

Svet 03. Mar 202210:28 > 14:291 komentar
Kolaž
Foto: Twitter: SputnikInt, RT_com

Družbeno omrežje Twitter je v skladu s sankcijami Evropske unije blokiralo profile ruskih državnih medijev RT in Sputnik. Platforma za pretočno predvajanje glasbe Spotify je medtem napovedala zaprtje pisarne v Moskvi, Netflix pa je začasno ustavil vse prihodnje projekte v Rusiji. Tudi priljubljen, do Kremlja kritičen, radio Eho Moskve bo prenehal delovati.

Twitter je že v torek potrdil, da bo z območja EU omejil dostop do RT in Sputnika, ko bodo sankcije stopile v veljavo. Profili omenjenih medijev tako danes iz držav članic niso več dosegljivi, saj so sankcije začele veljati v sredo z objavo v uradnem listu. Čeprav je Twitter omejil dostop do profila RT in Sputnik, sta nekaterim uporabnikom v Sloveniji še vedno vidna.

Twitter Twitter
Foto: Twitter: RT_com
Twitter Twitter
Foto: Twitter: RT_com
Sputnik Sputnik
Foto: Twitter: SputnikInt
Sputnik Sputnik
Foto: Twitter: SputnikInt

Priljubljen, do Kremlja kritičen, radio Eho Moskve bo tudi prenehal delovati. Odgovorni urednik Aleksej Venediktov je danes povedal, da je upravni odbor radia odločil, da prenehajo oddajati in zaprejo spletno stran. Radio Eho Moskve je kritično poročal o ruski invaziji na Ukrajino, za mnoge Ruse, ki zavračajo propagando državnih medijev, pa je bil eden glavnih virov informacij o dogajanju.

Že v torek je ruski medijski regulator Roskomnadzor na zahtevo državnega tožilstva omejil dostop do spletne strani radia, češ da širi lažne informacije. Enakih obtožb sta bila deležna neodvisna televizija Dožd ter časnik Nova Gazeta lanskega Nobelovega nagrajenca za mir Dmitrija Muratova.

Ruska vlada bo ukrepe še zaostrila

Glavni urednik Dožda Tihon Dziadko je že v sredo sporočil, da je z nekaj sodelavci pobegnil iz Rusije, češ da je v nevarnosti. Muratov, ki je bil leta 1993 med soustanovitelji Nove Gazete, od leta 1995 pa je njen odgovorni urednik, je prejšnji teden po začetku ruske agresije na Ukrajino ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil, da je v srcu Evrope začel tretjo svetovno vojno.

Sicer pa namerava ruska vlada ukrepe proti svobodi medijev še zaostriti. Duma naj bi že v prihodnjih dneh sprejela zakon, ki predvideva do 15 let zapora za vsako objavo lažnih novic v zvezi z ruskimi oboroženimi silami. Že minuli konec tedna je Roskomnadzor medijem prepovedal uporabo besed, kot sta vojna in invazija, prav tako jim je prepovedal objavo informacij o civilnih žrtvah ter o ubitih in ranjenih vojakih, ki jih ne potrdijo uradni državni viri.

Netflix zaustavlja vse projekte v povezavi z Rusijo

Spotify se je medtem zaradi ruske invazije na Ukrajino odločil, da bo zaprl svojo pisarno v Moskvi. Njegove storitve bodo sicer v Rusiji še naprej na voljo, da bi tako “dovolili globalni pretok informacij”, so sporočili. So pa zagotovili, da bodo s svoje platforme umaknili vso vsebino RT in Sputnika.

Platforma za pretočno predvajanje videovsebin Netflix pa je sporočila, da bo zaradi napada na Ukrajino začasno ustavila vse prihodnje projekte in nakupe v povezavi z Rusijo. Tako so med drugim ustavili produkcijo rusko govoreče serije Zato. Že pred tem pa se je platforma uprla ruskemu zakonu glede obveznega predvajanja ruskih državnih medijev. Glede na novi zakon morajo namreč storitve s pretočno vsebino, ki imajo več kot 100 tisoč dnevnih uporabnikov, omogočiti dostop tudi do 20 večjih državnih televizij.

Z Rusijo prekinja vezi vse več podjetij, med njimi tehnološki velikan Apple, proizvajalec letal Boeing, naftni velikan ExxonMobil in proizvajalec avtomobilov Ford. Več ameriških filmskih podjetij, kot so Paramount, Sony, Warner Bros in Walt Disney, je napovedalo zaustavitev predvajanja novih filmov v Rusiji. Facebook oziroma Meta pa je v ponedeljek napovedal, da omejuje dostop do RT News in Sputnika v EU, podobno je naredil TikTok, Microsoft pa je RT umaknil iz svoje trgovine aplikacij.

Komentari

Vaš komentar