Michel v Kijevu: “Sanjam, da bo nekega dne Ukrajinec zasedal moj položaj”

Svet 19. Jan 202311:42 > 16:48 11 komentarjev
Charles Michel
Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

V Ukrajini nadaljujejo preiskavo strmoglavljenja helikopterja, ki je bilo usodno za 14 ljudi, tudi za ministra za notranje zadeve Denisa Monastirskega. Na obisku v Kijevu je sicer danes predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril podporo Evrope Ukrajini. Ukrajina je po njegovih besedah EU, EU pa je Ukrajina.

Evropejci so od prvega dne ruske agresije na Ukrajino razumeli, da ne gre samo za napad na Ukrajino, ampak da je to napad na vse nas, je danes v nagovoru v ukrajinskem parlamentu dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. V nagovoru ukrajinskih poslancev spomnil na proteste na kijevskem trgu Majdan pred leti, ko so Ukrajinci sporočali, da so Evropejci. “Danes pa sem prišel v Ukrajino, da bi vam sporočil: ‘Vsi smo Ukrajinci’,” je dejal.

“Od prvega dne ruskega napada so Evropejci razumeli, da to ni samo napad na Ukrajino. To je napad na vse nas – naše skupne evropske vrednote, evropsko varnost in skupne evropske sanje,” je povedal predsednik Evropskega sveta, ki ga gosti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ob tem je Michel spomnil na junijsko odločitev voditeljev držav članic EU, da Ukrajini podelijo status kandidatke za članstvo. Ukrajina je po njegovih besedah EU, EU pa je Ukrajina, tako da je treba vložiti vse napore, da bi to čim prej postala resničnost. “Sanjam, da bo nekega dne – upam, da kmalu – Ukrajinec zasedal moj položaj predsednika Evropskega sveta, predsednika Evropskega parlamenta ali pa Komisije,” je še dejal.

Preiskava strmoglavljenja helikopterja se nadaljuje

Ukrajinske oblasti danes nadaljujejo preiskavo sredinega strmoglavljenja helikopterja, v katerem je umrlo najmanj 14 ljudi, med njimi notranji minister Denis Monastirski in njegov namestnik ter en otrok. Ukrajinski predsednik je v video nagovoru v sredo zvečer sporočil, da je varnostna služba SBU začela kazensko preiskavo “tega groznega dogodka” in da je vodji varnostne službe naročil, naj v sodelovanju z vsemi pooblaščenimi organi razjasnijo vse okoliščine strmoglavljenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzrok dogodka namreč ni znan. Zelenski je danes povedal, da preiskujejo več teorij o vzroku strmoglavljenja, da pa do konca preiskave o njih ne more govoriti. Britanski BBC je sicer že v sredo poročal, da je varnostna služba SBU sporočila, da preiskujejo več možnih vzrokov strmoglavljenja – sabotažo, tehnično okvaro ali kršitev pravil letenja.

Brovari, Ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Kijev za padec helikopterja neposredno ni okrivil Rusije, je pa Zelenski v sredo dejal, da je bila tragedija posledica vojne. “V vojni ni nesreč. Vse to so posledice vojne,” je v angleščini dejal Zelenski, ki je udeležence Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu nagovoril prek video povezave.

Preberite še: Nemčija in ZDA v iskanju skupnega imenovalca: katere tanke bo dobila Ukrajina?

Helikopter državne službe za izredne razmere je strmoglavil dopoldne po lokalnem času blizu vrtca in stanovanjskega poslopja v mestu Brovari 26 kilometrov severovzhodno od ukrajinske prestolnice Kijev. Bil je na poti na fronto. Po navedbah državne službe za izredne razmere je bilo na krovu helikopterja devet ljudi, med njimi minister in njegov namestnik. Umrlo je najmanj 14 ljudi, med njimi en otrok, 25 ljudi, med njimi 11 otrok, pa je bilo ranjenih in so v bolnišnici.

Preminuli minister Monastirski, ki je bil eden najdlje delujočih političnih svetovalcev Zelenskega, je bil notranji minister od julija 2021 in je sodil v novo generacijo ukrajinskih politikov. Je najvišji predstavnik Ukrajine, ki je umrl od začetka ruske invazije februarja lani. Po izobrazbi je bil pravnik in star 42 let.

Evropski parlament je danes pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za obravnavo in kaznovanje ruskih zločinov v Ukrajini, vključno s kaznivim dejanjem agresije proti Ukrajini. Rusiji namreč za napad na sosedo ne morejo soditi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC), saj ta – v nasprotju z Ukrajino – ni njegova članica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje