Zadnje soočenje v Nemčiji: Kandidati želijo močno Evropo

Svet 24. Sep 202109:47 > 10:25 0 komentarjev
Soočenje nemških kanclerskih kandidatov
Michele Tantussi/REUTERS

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji je potekalo še zadnje soočenje kanclerskih kandidatov. Glavna tema tokratnjega soočenja je bila zunanja in varnostna politika, kjer si vsi kandidati želijo predvsem močne Evrope. Glede na zadnje raziskave javnega mnenja, je razlika med vodilnima Olafom Scholzem in Arminom Laschetom zgolj dve odstotni točki.

Tri dni pred parlamentarnimi volitvami v Nemčiji so se na zadnjem soočenju pomerili trije glavni kandidati za naslednika nemške kanclerke Angele Merkel. Posvetili so se predvsem vprašanjem zunanje in varnostne politike.

Kanclerski kandidat socialdemokratov (SPD) Olaf Scholz, ki mu ankete zaenkrat kažejo največje možnosti za zmago, je kot svoj glavni zunanjepolitični cilj opisal močno in suvereno Evropsko unijo, ki mora ostati relevanten igralec na globalnem prizorišču. Izpostavil je pomen sodelovanja z ZDA in Natom in v tem okviru napovedal okrepitev obrambnih izdatkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močna in suverena EU je sicer tudi cilj Armina Lascheta iz konservativne unije CDU/CSU in Annalene Baerbock, kanclerske kandidatke Zelenih. “Potrebujemo več Evrope, moramo govoriti z enim glasom,” se je zavzel Laschet. “Le tako bomo lahko ukrepali, četudi se bodo ZDA umaknile,” je še dodal in namignil na kaotičen umik iz Afganistana.

Baerbockova je med drugim opozorila na enotno politiko EU do držav, kot je Kitajska, “tako da ne bomo izigrani eden proti drugemu”. Zavzela se je za kombinacijo dialoga in odločnosti v odnosih s Pekingom.

Večina Nemcev odločena

Po ocenah analitikov je sicer zadnje soočenje kanclerskih kandidatov prineslo le malo novosti in najverjetneje ne bo več vplivalo na volivce, ki so glede na zadnje javnomnenjske raziskave že odločeni, koga bodo v nedeljo volili. Glede na podatke raziskave inštituta YouGov je takih že 74 odstotkov Nemcev. 15 odstotkov jih je napovedalo, da se bodo odločili do nedelje, devet odstotkov jih ni želelo povedati, en odstotek pa je odgovoril z “ne vem”.

Med vodilnima zgolj dva odstotka

Tekma med Scholzem in Laschetom pa se medtem vse bolj zaostruje – konservativci so glede na ankete že močno zmanjšali zaostanek za socialdemokrati na zgolj dve odstotni točki. Kot kaže zadnja anketa televizije ZDF, se SPD obeta 25 odstotkov glasov, CDU/CSU pa 23. To bi bil sicer zgodovinsko najslabši rezultat za konservativce.

Na četrto mesto za Zelenimi naj bi se uvrstili liberalci z 11 odstotki, takoj za njimi pa skrajno desna Alternativa za Nemčijo, ki se ji obeta 10 odstotkov glasov. V bundestag naj bi prišla že stranka Levica, ki ji ankete napovedujejo šestodstotno podporo.

Če bodo rezultati približno taki, bi SPD in Zeleni po volitvah lahko sklenili koalicijo in tako po 16 letih iz vlade izločili konservativce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!