Zaliv pri Šibeniku spremenil barvo: zakaj je morje postalo rjavo?

Svet 10. Jul 202310:10 1 komentar
Zajem zaslona/YOUTUBE (Morski.hr)

Domačine in turiste na hrvaški obali v Zatonu pri Šibeniku presenečajo prizori na videz umazanega morja. Voda se je obarvala v motno rjavo barvo. Za kakšen pojav gre?

V teh dneh se je pri Šibeniku v zalivu Zaton, kjer se izliva reka Krka, barva vode spremenila v motno rjavo barvo.

Po poročanju portala Morski.hr domačini ne pomnijo, da bi se kaj podobno zgodilo v preteklosti.

Vzrok drugačne barve naj bi bila velika količina sladke vode v zalivu, kar pospešuje rast cianobakterij, poimenovanih tudi modrozelene alge.

Temu pojavu pravijo tudi cvetenje. “Zaliv se je spremenil v ribnik,” je za omenjeni portal povedal domačin in dodal, da intenzivnega vonja ni, voda je le drugačne barve.

Kaj je cvetenje morja?

To je masovna namnožitev planktonskih alg (rastlinskega planktona, op. a.) do nekaj milijonov celic na liter morske vode, ki je posledica ugodnih pogojev, kot so dovolj velike koncentracije hranilnih snovi v vodi in dovolj sončne svetlobe. Tako cvetenje lahko vodo tudi obarva rdeče, zeleno, rjavo … glede na prevladujoče barvilo, ki ga vsebujejo celice. Cvetenje je naraven pojav, ki je načeloma dobrodošel. S fitoplanktonom se namreč hranijo drugi organizmi in je osnova morskih prehranskih spletov. Pri prekomernem cvetenju je problematično predvsem to, da lahko pripelje do pomanjkanja kisika ob razgradnji, nekatere vrste fitoplanktona pa so strupene ali kako drugače škodljive, kar lahko škoduje predvsem gojenim organizmom (školjkam, ribam, op. a.).

Vir: Nacionalni inštitut za biologijo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje