Zaradi gozdnega požara v Andaluziji evakuirali več kot 3.000 ljudi

N1 video 09. Jun 202211:10 > 11:39 0 komentarjev

Zaradi gozdnega požara v Andaluziji so evakuirali več kot 3.000 ljudi. Med gašenjem naj bi se poškodovali trije gasilci. Za danes pričakujejo, da se bodo vremenske razmere umirile, kar bo olajšalo gašenje.

Zaradi gozdnega požara v gorovju Sierra Berme v bližini turističnega središča Costa del Sol na jugu Španije so danes iz okolice evakuirali več kot 3.000 ljudi. Vzrok požara je za zdaj neznan. Požar je izbruhnil na gori Pujerra, ogromen oblak dima pa je videti več kilometrov daleč.

Požar je ogrozil predvsem naselje Benahavis z 8.000 in vas Pujerra s 300 prebivalci, ki ležita približno sto kilometrov od Malage.

Po podatkih španske državne televizije RTVE, ki se sklicuje na izjave regionalnih politikov in tiskovnih predstavnikov tamkajšnjih gasilcev, naj bi bili med gašenjem poškodovani trije gasilci.

požar požar
Jon Nazca/REUTERS
požar požar
Jon Nazca/REUTERS
požar požar
Jon Nazca/REUTERS
požar požar
Jon Nazca/REUTERS
požar požar
Jon Nazca/REUTERS

Gašenje na težko dostopnem območju, kamor je bilo napotenih 500 pripadnikov gasilcev, civilne zaščite in vojaške enote za nujne primere (UME), otežujejo predvsem temperature nad 30 stopinjami Celzija, suša in močan veter, je na Twitterju sporočila andaluzijska služba za nujne primere. Pri gašenju sodeluje 15 letal. Zaradi močnega vetra, sunki dosegajo tudi 40 kilometrov na uro, se požar širi tudi do 30 metrov na minuto. Za danes pričakujejo, da se bodo vremenske razmere umirile, kar bo olajšalo gašenje.

Po prvih informacijah ni bila poškodovana nobena stavba.

Britanca Donald in Gillian MacMichael, ki živita v Benahavisu, sta za Reuters povedala, da sta dobila navodila za evakuacijo. Kdaj se bosta lahko vrnila, ni jasno. “Počakati bomo morali in videti, ali bodo ponoči lahko stopili v stik z nami ali kom drugim in se bomo lahko vrnili,” je povedal 81-letnik.

Območje v gorovju Sierra Bermeja je septembra lani že opustošil gozdni požar, ki je v šestih dneh uničil več kot 9.000 hektarjev gozda. Oblasti so bile takrat prepričane, da je šlo za delo požigalcev, vendar jim storilcev ni uspelo identificirati.

Solidarnost s prizadetimi je na Twitterju že izrazil španski premier Pedro Sanchez, še navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!