Zaradi novega trenda na TikToku v ZDA zmanjkuje odvajal

Svet 17. Sep 202321:32 2 komentarja
toaletni papir
Foto: Profimedia

Mlade Američanke uživajo odvajala z namenom spodbujanja prebave in s tem hujšanja. Strokovnjaki opozarjajo, da je to neučinkovito in potencialno nevarno.

Časnik Wall Street Journal je prejšnji teden poročal, da je v številnih delih ZDA zaradi povečanega povpraševanja začelo zmanjkovati učinkovine polietilen glikol 3350, ki jo vsebuje večina odvajal v prosti prodaji. Na družbenem omrežju TikTok se je te učinkovine oprijel celo vzdevek “poceni Ozempic” (angl. budget Ozempic).

Ozempic je zdravilo za diabetes, katerega stranski učinek je ob rednem jemanju tudi občutna izguba telesne teže, zato ga nekateri zdravniki predpisujejo tudi za zdravljenje debelosti, zaradi velikega povpraševanja pa ga je ponekod težko dobiti. Z odvajali nima nič skupnega.

“Beležimo rekordno povpraševanje”

Uživanje odvajal z namenom hujšanja sicer ni edini dejavnik, ki prispeva k povečanemu povpraševanju po teh pripravkih. Kot navaja Wall Street Journal, gre tudi za posledico nezdravih prehranjevalnih navad, stresnega načina življenja in staranja prebivalstva. A v zadnjem času je skok v povpraševanju res izrazit.

Zadnjih nekaj mesecev beležimo rekordno povpraševanje po našem izdelku,” je za televizijo NBC News potrdil predstavnik farmacevtske družbe Sanofi. V največji spletni trgovini Amazon so se poizvedbe za odvajalne tablete v zadnjem letu potrojile. Da je v zadnjih dveh letih opazila močan porast števila najstniških pacientov, ki zlorabljajo odvajala, je za Wall Street Journal povedala zdravnica Jenna DiLossi, ki je specializirana za obravnavo prehranskih motenj. Pred pandemijo covida-19 je le redkokateri pacient poročal o jemanju odvajal. Zdaj je takih že več kot polovica.

Občutek praznega črevesja pacienti po njenih besedah enačijo z občutkom vitkosti in zdravja.

odvajalo
Foto: Profimedia

Ne hujšanje, ampak dehidracija

Mehanizem delovanja odvajal je seveda povsem drugačen od Ozempica. Ozempic posnema delovanje hormonov, ki se izločajo v črevesju ter s tem posredno vpliva na občutek lakote in počasnejše praznjenje želodca. Odvajala s polietilen glikolom pa na drugi strani zgolj zmanjšajo prepustnost črevesne stene, da se skoznjo absorbira manj vode in je več “odteče”. Izguba teže je tako posledica izgube vode, končni rezultat pa je lahko dehidracija in porušenje ravnovesja elektrolitov v telesu.

Prav tako se ob rednem uživanju odvajal telo lahko nanje navadi in postane odvisno, opozarjata farmacevtska strokovnjaka z Univerze v Sydneyu. “Izdelki s polietilen glikolom niso ne varna in učinkovita rešitev za hujšanje. Morebitna izguba telesne teže po zaužitju bo kratkotrajna in lahko ogrozi vaše zdravje. Na voljo so varnejše in učinkovitejše alternative.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje