Zaradi rasistične izjave francoska skupščina prekinila zasedanje

Svet 04. Nov 202219:59 0 komentarjev
francoski parlament
PROFIMEDIA

V francoskem parlamentu so v četrtek prekinili zasedanje po razburjenju, ki ga je povzročila rasistična izjava poslanca skrajne desnice, ki je temnopoltemu poslancu, ki je vlado spraševal o nezakonitih migrantih, zabrusil, naj "se vrne" oziroma naj "se vrnejo" v Afriko. Posledično je danes skupščina poslancu izglasovala nezaupnico.

Incident se je zgodil v času, ko vlada francoskega predsednika Emmanuela Macrona napoveduje novo omejevanje priseljevanja zaradi obtožb, da ni uspešna pri njegovi zajezitvi in pri izgonu tistih, ki so jim zavrnili prošnje za prebivanje.

Temnopolti poslanec skrajno leve stranke Nepokorna Francija (LFI) Carlos Martens Bilongo, ki se je rodil v Parizu, a je afriškega porekla, je na zasedanju vlado spraševal o prošnji nevladne humanitarne organizacije SOS Mediterranee za pomoč Pariza pri iskanju pristanišča za izkrcanje 234 migrantov, ki so jih v zadnjih dneh rešili v Sredozemskem morju in so ujeti na ladji Ocean Viking.

Med vprašanjem ga je prekinil Gregoire de Fournas, poslanec skrajno desnega Nacionalnega zbora (RN). Dejal je, da bi se moral oziroma morali vrniti v Afriko. Njegov izbruh je sprožil vrsto glasnih obsodb in kričanje poslancev, tudi zato, ker se francoska zaimka on in oni izgovorita enako, tako da bi bilo mogoče, da je De Fournas s svojo izjavo nazaj v Afriko pošiljal poslanca afriškega porekla in ne migrantov.

Po nekaj minutah zmede in razburjenja je predsednik nacionalne skupščine Yael Braun-Pivet prekinil zasedanje. Zahteval je podatek, kdo je omenjeno izjavil. Tovrstne prekinitve zasedanj so sicer izjemno redke.

Poslancu za 15 dni prepovedali nastopanje v parlamentu

Skupščina je nato poslancu De Fournasu izglasovala nezaupnico, s katero mu je za petnajst dni prepovedala nastopanja v parlamentu in mu tudi znižala plačo. Kazen je sicer najstrožja možna v skladu s pravili, ki na splošno podpirajo svobodo govora poslancev med zasedanjem.

Na izjavo se je že odzval državni vrh. Po navedbah Macronovega urada je bil predsednik šokiran zaradi besed, “ki so nedopustne tako v parlamentu kot izven njega”. Izrazil je podporo Martensu Bilongu. Predsednica vlade Elisabeth Borne pa je še pred izrekom kazni ocenila, da mora skupščina sankcionirati skrajno desnega poslanca. Poudarila je, da v francoski demokraciji ni prostora za rasizem.

Skrajno desna stranka RN, ki nasprotuje priseljevanju, je zatrdila, da je njihov poslanec mislil na omenjene migrante na ladji Ocean Viking in nikakor ne na poslanca Martensa Bilonga. Vodja stranke in bivša predsedniška kandidatka Marine Le Pen je zagovarjala njegovo pripombo in obsodila “grobo polemiko nasprotnikov stranke”.

De Fournas je novinarjem priznal, da je izrekel besede “naj se vrne v Afriko”, a zanikal, da bi bila izjava rasistična, češ da gre za manipulacijo s strani Nepokorne Francije. Trdi, da je s tem mislil, naj se v Afriko vrne ladja z migranti, o kateri je takrat govoril poslanec Martens Bilongo.

Martens Bilongo pa je dejal, da je “zelo žalosten” in da je zelo sramotno, da se dandanes govori o barvi kože. Poudaril je, da bodo za De Fournasa zahtevali najmanj večmesečno izključitev. Poslanci njegove stranke LFI, kot tudi Zelenih ter Macronove stranke, pa zahtevajo odstop de Fournasa.

De Fournas se je sicer kasneje Martensu Bilongu opravičil za “nesporazum, ki ga je povzročila njegova izjava”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!