Zaradi vročinskih valov bi lahko umrlo 90 tisoč Evropejcev letno

Slovenija 09. Nov 202213:03 0 komentarjev
Vročinski val
PROFIMEDIA

Najnovejše poročilo Evropske agencije za okolje (EEA) znova prinaša slabe novice. Ugotavlja namreč, da bi vročinski valovi – v kolikor državam po svetu ne bo uspelo omejiti segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija – do leta 2100 lahko ubili približno 90 tisoč Evropejcev na leto.

Vročinski valovi bi lahko do leta 2100 ubili 90.000 Evropejcev letno, je v najnovejšem poročilu opozorila Evropska agencija za okolje (EEA). “Če svet izpolni zavezo in segrevanje ozračja omeji na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo, pa se število smrti zmanjša na 30.000 letno,” so zapisali.

Najbolj črn scenarij se bo po opozorilih EEA uresničil, če države ne bodo izvajale ukrepov za prilagoditev podnebnim spremembam in če se bo ozračje segrelo za tri stopinje Celzija. Države so se sicer s podpisom pariškega sporazuma leta 2015 zavezale, da bodo globalno segrevanje v primerjavi s predindustrijsko dobo omejile na 1,5 stopinje Celzija. A kot izpostavlja EEA, svet glede na trenutne količine emisij tega cilja ne bo dosegel.

Najbolj prizadet bo jug

Po navedbah agencije je v obdobju med letoma 1980 in 2020 zaradi vročinskih valov umrlo okoli 129.000 Evropejcev. Ti pojavi bodo zaradi podnebnih sprememb vse pogostejši, ob starajoči se populaciji in urbanizaciji pa se bo število žrtev v prihodnjih letih najverjetneje povečalo, so zapisali pri EEA. Še posebej prizadet bo jug celine.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da je samo letos zaradi vročinskih valov v Evropi umrlo vsaj 15.000 ljudi. Junij, julij in avgust so bili v Evropi najtoplejši od začetka meritev, izredno visoke temperature pa so povzročale suše, kakršnih Evropa ni videla od srednjega veka. Evropa bi bila lahko zaradi podnebnih sprememb tudi bolj dovzetna za nalezljive bolezni, kot sta malarija in mrzlica denga, ki se širita s piki komarjev, je še opozorila EEA in pozvala k ukrepanju.

Evropa se segreva hitreje kot ostale celine

Kot smo že poročali, so se temperature v zadnjih treh desetletjih v Evropi zvišale kar dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, kar je najhitreje od vseh celin na svetu. V tridesetih letih se je povprečna temperatura v Evropi dvignila za približno 1,5 stopinje.

“Evropa predstavlja živo sliko segrevajočega se sveta in nas opominja, da tudi dobro pripravljene družbe niso varne pred posledicami ekstremnih vremenskih dogodkov,” je ob tem opozoril vodja svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!