ZDA v boju proti korupciji: dodatne sankcije za nekdanja uradnika BiH

Svet 12. Dec 202311:50 0 komentarjev
Osman Mehmedagić in Dijana Kajmaković
Osman Mehmedagić in Dijana Kajmaković (Foto: REUTERS)

ZDA so uvedle nove sankcije proti nekdanjima visokima uradnikoma BiH, ki jima očitajo različna koruptivna dejanja. Poleg njiju so sankcionirali še okoli 30 drugih posameznikov iz različnih držav.

ZDA so zaradi korupcije uvedle nove sankcije proti nekdanji namestnici glavnega državnega tožilca BiH Dijani Kajmaković in nekdanjemu direktorju obveščevalno-varnostne agencije BiH (OSA) Osmanu Mehmedagiću, so v ponedeljek sporočili iz State Departmenta.

State Department je ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji in odprtju konference držav pogodbenic konvencije Združenih narodov proti korupciji sporočil, da ZDA sprejemajo dodatne ukrepe za sankcioniranje odgovornih za korupcijo po svetu.

Ukrepi se nanašajo na več kot 30 posameznikov. Med njimi sta tudi Kajmaković in Mehmedagić, za katera je State Department tako kot za ostale sankcionirane posameznike uvedel prepoved potovanj. Ameriško finančno ministrstvo je oba sicer že pred tem uvrstilo na seznam oseb, odgovornih za korupcijo na Zahodnem Balkanu, ter proti njima uvedlo finančne sankcije.

Kaj natančno jima State Department očita?

State Department je v ponedeljek sporočil, da je nekdanja namestnica glavnega državnega tožilca BiH v zameno za osebno korist pomagala tihotapcem drog in drugim kriminalcem tako, da je prikrivala dokaze in preprečevala kazenski pregon, poskušala pa je preprečiti tudi preiskavo svojih kriminalnih partnerjev, vključno z Mehmedagićem.

Nekdanji direktor OSA je po navedbah State Departmenta s svojo ženo Amelo Mehmedagić Šehović sodeloval s kriminalnimi mrežami in zlorabil svoj položaj, da bi se obogatil.

Na seznamu oseb, proti katerim so ZDA uvedle prepoved potovanj, so med drugim tudi nekdanji predsednik afganistanskega parlamenta Rahman Rahmani, nekdanji glavni državni tožilec Dominikanske republike Jean Alain Rodriguez Sanchez, nekdanji premier Haitija Jean-Max Bellerive, liberijski finančni minister Samuel Tweah in nekdanji predsednik Maršalovih otokov Kessai Note.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!