ZDA zajela snežna nevihta, pričakujejo najhladnejši božič v zadnjih desetletjih

Svet 22. Dec 202209:17 1 komentar
snežna nevihta, sneg, kanada
Foto: PROFIMEDIA

V prazničnih dneh je iznad Sibirije nad ZDA prešla intenzivna snežna nevihta. Prinesla je nizke temperature in obilico snega, težave pa povzroča tudi v prometu. Ponekod bo božič najbolj mrzel v zgodovini.

Če bo v Sloveniji božič bolj topel, pa bo v ZDA slika popolnoma drugačna. Ta teden bo državo namreč prešla snežna nevihta, ki bo nekaterim predelom prinesla najhladnejši božič v zadnjih štirih desetletjih. Kot piše britanski BBC, se je nevihta v torek razvila na severozahodu, sedaj pa se širi na vzhod države, kjer se bo v petek močno okrepila. Snežna nevihta naj bi prizadela kar 135 milijonov ljudi.

Do petka se bodo nizke temperature s padavinami razširile po skoraj celotnih ZDA, kjer se prvič po desetletjih obeta izjemno hladen božični konec tedna.

Snežna nevihta bo v ZDA poleg snega prinesla tudi hud mraz. Temperature bodo pod ničlo v približno 80 odstotkih države, zmrzovalo pa bo tudi v Teksasu in drugih južnih zveznih državah. Teksaške oblasti sicer zagotavljajo, da ne bo ponovitve iz februarja lani, ko je zimsko neurje uničilo električno omrežje države, kar je imelo katastrofalne posledice za mraza nevajene prebivalce.

Tudi v mestu New York bo na primer v petek zjutraj še plus 15 stopinj, zvečer pa bodo temperature padle na minus 18 stopinj Celzija.

Vdor hladnega arktičnega zraka bo v delu države prinesel najhladnejši božič od poznih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Po napovedih Nacionalne meteorološke službe bodo najnižje temperature segle tudi do -45 stopinj Celzija.

Oblasti prebivalce zaradi izjemno nizkih temperatur in močnega vetra svarijo pred omrzlinami in podhladitvijo, ki bi jih povzročila dolgotrajna izpostavljenost mrazu.

Kot še piše BBC, so zaradi nevihte v 37 zveznih državah izdali vremenska opozorila, guvernerja Kentuckyja in Severne Karoline pa sta razglasila izredne razmere. Zaradi snega in poledice pričakujejo kaos tudi v prometu, saj se bo veliko ljudi za praznike odpravilo k svojim družinam. Iz Denverja in Chicaga so zaradi vremenskih razmer že odpovedali več letov.

Mrzlo zimsko vreme se bo razširilo na jug do El Pasa in čez mejo v Ciudad Juarez, kjer se ob meji gnete na tisoče migrantov, ki čakajo na rešitev svojih prošenj za azil ali vstop v ZDA v šotorskih naseljih po ulicah.

Danes zjutraj je bilo odpovedanih sicer šele 1400 poletov v in iz ZDA, kar pa bo do konca tedna naraslo. Odpovedujejo se tudi železniška potovanja, v petek pa bo izjemno nevarno na vzhodu ZDA, ko bodo temperature nenadoma padle s skoraj spomladanskih na skoraj sibirske.

V Montani je tako hladno, da so morali zapreti celo smučarska središča, k čemur je sicer pripomogel tudi močan veter.

V Buffallu na severu države New York se obeta snežno neurje generacije z vetrom do 105 kilometrov na uro in izpadi elektrike. Šole, ki še niso zaprte zaradi praznikov, se bodo zaprle, prav tako tudi vladni uradi.

Vse skupaj se je začelo že v začetku tedna na zahodu Kanade, kjer so na letališču v Vancouvru odpovedali več poletov, v petek in soboto pa bo nesrečno vreme prišlo do Toronta na vzhodu, kjer pričakujejo veter s hitrostjo 100 kilometrov na uro.

snežna nevihta, sneg, kanada snežna nevihta, sneg, kanada
PROFIMEDIA
snežna nevihta, sneg, kanada snežna nevihta, sneg, kanada
PROFIMEDIA
snežna nevihta, sneg, kanada snežna nevihta, sneg, kanada
PROFIMEDIA
snežna nevihta, sneg, kanada snežna nevihta, sneg, kanada
PROFIMEDIA
snežna nevihta, sneg, kanada snežna nevihta, sneg, kanada
PROFIMEDIA
snežna nevihta, sneg, kanada snežna nevihta, sneg, kanada
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje