Združene države so dokončno uničile vse zaloge kemičnega orožja

Svet 08. Jul 202309:25 8 komentarjev
joe biden
Profimedia

Združene države Amerike so dokončno uničile vse zaloge kemičnega orožja, je sporočil ameriški predsednik Joe Biden.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek potrdil, da so ZDA dokončno uničile vse zaloge kemičnega orožja. “S ponosom sporočam, da so ZDA varno uničile še zadnje strelivo iz te zaloge,” je dejal. S tem so bile po navedbah Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) “nepovratno uničene” vse prijavljene zaloge kemičnega orožja.

Biden je sporočil še, da so zaporedne vlade v ZDA določile, da se to orožje ne sme nikoli več razviti ali uporabiti, in da ta dosežek ne pomeni le izpolnitve dolgoletne zaveze iz Konvencije o kemičnem orožju, temveč tudi, da je OPCW kot mednarodni regulator prvič potrdila uničenje celotne kategorije orožja za množično uničevanje.

“Hvaležen sem tisočim Američanom, ki so več kot tri desetletja posvečali svoj čas in talent tej plemeniti in zahtevni nalogi,” je dodal predsednik ZDA. Ob tem je pozval tudi druge države, naj se pridružijo Konvenciji o kemičnem orožju, da bo globalna prepoved kemičnega orožja lahko dosegla svoj polni potencial.

Po njegovih besedah bi morali Rusija in Sirija ponovno začeti spoštovati Konvencijo o kemičnem orožju in priznati svoje neprijavljene programe, ki so bili uporabljeni za drzna grozodejstva in napade.

“Še naprej bomo podpirali Organizacijo za prepoved kemičnega orožja, da bi preprečili kopičenje zalog, proizvodnjo in uporabo kemičnega orožja po vsem svetu. Skupaj z našimi partnerji se ne bomo ustavili, dokler se ne bomo dokončno in za vedno znebili te nadloge,” je še sporočil Biden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje