Zmeda na omrežju: blokirali, nato pa spet vzpostavili profil Julije Navalne

Svet 20. Feb 202414:54 > 18:18 6 komentarjev
Julija Navalna
Julija Navalna (Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS)

Julija Navalna, vdova Alekseja Navalnega, ki je prejšnji teden umrl v strogo varovanem ruskem zaporu, je za slabo uro ostala brez profila na družbenem omrežju X. V svoji zadnji objavi pred blokado je glasno kritizirala ruski režim. Podjetje X je naknadno sporočilo, da je avtomatski varnostnti sistem račun Navalne pomotoma označil za kršitelja pravil.

Družbeno omrežje X je popoldan blokiralo profil vdove ruskega oporečnika Alekseja Navalnega Julije Navalne – a le za slabo uro. Njen profil je bil kmalu spet aktiviran. V času blokade je ob obisku njenega profila pisalo “X je začasno suspendiral račun zaradi kršenja pravil”.

Sprva ni bilo jasno, zakaj je družbeno omrežje Elona Muska blokiralo profil Navalne. Na uradnem profilu podjetja X so kasneje zapisali, da je varnostni mehanizem profil Julije Navalne pomotoma označil za kršitelja pravil. “Takoj ko smo napako opazili, smo blokado računa preklicali,” so še navedli in napovedali posodobitev varnostnega mehanizma.

Profil Julije Navalne so blokirali le dan zatem, ko ga je ustvarila, tik pred zaprtjem profila pa je v objavi glasno kritizirala ruski režim. “Ni mi mar, kako tiskovni predstavnik morilca komentira moje besede,” se je odzvala na izjavo govorca Kremlja Dmitrija Peskova.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je še neposredno obtožila, da je ubil njenega moža. “Vrnite Aleksejevo truplo in ga dostojno pokopljite, ne ovirajte ljudi, da se od njega poslovijo,” je dodala in napovedala, da bo nadaljevala moževo delo.

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Sergei Guneev/Pool via REUTERS)

Peskov je danes dejal, da niti on niti predsednik nista pogledala posnetka. Je pa zavrnil njene obtožbe, da je Putin odgovoren za smrt Navalnega, kot neutemeljene.

Medtem je mama oporečnika Ljudmila Navalna danes pozvala Putina, naj nemudoma izroči truplo njenega sina. Že v soboto je odpotovala do odročnega zapora, kjer je bil zaprt Navalni, in od takrat čaka na možnost, da bi videla truplo. “Že peti dan ga ne morem videti, ne dajo mi njegovega trupla in ne povedo mi niti, kje je,” je dejala.

Kot smo poročali, so ruske oblasti v ponedeljek sporočile, da bodo truplo zadržale še za dodatnih 14 dni, saj želijo opraviti kemično analizo.

Rusija je medtem na seznam iskanih oseb uvrstila tudi brata Alekseja Navalnega – Olega Navalnega. Po poročanju Sky news so tamkajšnje oblasti zoper njega uvedle novi kazenski postopek.

Aleksej Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan.

Aleksej Navalni
Aleksej Navalni (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje