Znana dalmatinska specialiteta na udaru pravil EU: “S tem bo umrla naša duša”

Svet 17. Dec 202305:50 3 komentarji
Ribja tržnica v Splitu
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški proizvajalci fermentiranih slanih sardel oziroma "morskega pršuta" se bojijo, da bodo morali zaradi evropskih pravil o varnosti hrane opustiti svojo obrt. Tradicija bo, če se izkaže, da morska specialiteta ni v skladu z evropskimi regulacijami, sčasoma izumrla, pravijo. 

Hrvaška po vstopu v EU še usklajuje tradicionalni način pridelave hrane z evropskimi pravili, poroča dnevnik.hr. Na vrsto je prišel t.i. “morski pršut”, kot v Dalmaciji pravijo slanim sardelam, ki jih več mesecev fermentirajo v pločevinasti posodi.

Zaradi evropskih pravil o varnosti hrane je morala šibeniška družina Računica po pol stoletja opustiti svoj posel. “Ne ukinjam svoje obrti, temveč tradicijo, ki je pravzaprav del nas. S tem bo naša dalmatinska duša umrla,” je povedal Dušan Računica.

Ribe
Foto: PROFIMEDIA

Sedaj družina prodaja še zadnje sardele, ki jih je na hrvaških tržnicah iz dneva v dan težje dobiti.

Upoštevanje novih pravil bo odslej budno nadzirala inšpekcija, še poroča dnevnik.hr.

“Predstavljajte si, da bi prepovedali prodajo sardel. Neverjetno. Najlažje jih je uničiti, a kam bodo šli ljudje? Kam bodo šle ladje?” se je spraševal eden od prodajalcev na šibeniški tržnici.

Slane sardele v Sredozemlju že stoletja uporabljajo namesto ojačevalcev okusa, saj so polne umamija, ki jedem daje okus.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje