Zoran Janković: Najboljši predsednik v regiji je Aleksander Vučić

Svet 11. Jul 202213:42 > 14:00 8 komentarjev
Zoran Janković
N1

Ljubljanski župan Zoran Janković je poskrbel za razburjenje z izjavo, da je po njegovem mnenju najboljši predsednik v regiji Srb Aleksander Vučić.

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki se letos poteguje za peti županski mandat, je v intervjuju za Večernji list med drugim poudaril, da je zanj najboljši predsednik v regiji Aleksander Vučić, najboljši premier pa Hrvat Andrej Plenković.

“Karkoli si kdo misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, je zame najboljši predsednik na območju nekdanje Jugoslavije. Po drugi strani pa je najboljši premier Hrvat Andrej Plenković. To priznam, pa čeprav sta Plenković in Vučić desničarja, jaz pa levičar,” je zatrdil Janković.

V nadaljevanju je pojasnil, da ima z Vučićem odličen odnos. “Že ko je bil predsednik vlade, je prišel na okroglo mizo, na kateri sem sodeloval v Beogradu, in začel govoriti, kako bo gradil Srbijo. Govoril je o Beogradu na vodi, dobri dve milijardi evrov vredni investiciji. Mnogi mu takrat niso verjeli, jaz pa sem vedel, da bo to storil, je dejal Janković in dodal, da je “pogodba o plinu, ki jo je Vučić sklenil s Putinom po ugodnejših cenah, dokaz, koliko Vučić naredi za Srbijo in koliko skrbi za svoje ljudi”, je med drugim strnil misli ljubljanski župan o srbskem predsedniku.

Janković je s svojimi besedami poskrbel za nekaj razburjenja v spletni sferi. Ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha je na Jankovića naslovil pisno vprašanje, v katerem ga prosi za pojasnilo, kako je Vučić, ki svoj položaj utrjuje z nadzorom medijev, nasiljem in nepotizmom, najboljši predsednik v regiji. Ob tem je še ocenil, da je tovrstna javna naklonjenost za župana evropske prestolnice popolnoma neprimerna, pa čeprav gre za subjektivno mnenje.

Da sta ljubljanski župan Janković in srbski predsednik Vučić v dobrih prijateljskih odnosih, kažejo tudi pogosta srečanja med njima. Ob minulem dnevu državnosti v Srbiji je Vučić Jankoviću podelil državno priznanje. Takrat je ljubljanski župan dejal, da takega odlikovanja ni prejel še noben Slovenec, zato je nanj izjemno ponosen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje