Zmaga United Groupa: Telekom Srbija izgubil sodno bitko za 80 milijonov evrov

Novice 25. Maj 202212:14 1 komentar
telekom/UG
N1

Prvostopenjsko sodišče v Beogradu je v celoti zavrnilo večmilijonski zahtevek za odškodnino Telekoma Srbija zaradi domnevne nelojalne tržne konkurence, ki ga je državni telekomunikacijski operater vložil proti United Groupu in kabelskemu operaterju SBB ter televiziji N1 in portalu nova.rs, so sporočili iz United Groupa.

S to sodno odločbo gospodarskega sodišča v Beogradu se Telekomu Srbija prepreči poskus vplivanja na uredniško politiko neodvisnih medijev N1 in nova.rs ter se zavrne zahteva za prenehanje poročanja o dejavnostih državne družbe Telekom, s čimer bi državljani težje dostopali do informacij, ki so v javnem interesu, so še dodali v United Groupu.

Kot sporočajo v izjavi, je Telekom Srbija na sodišču zahteval 80 milijonov evrov odškodnine, češ da pri poročanju o Telekomu Srbija neodvisna medija N1 in nova.rs objavljata lažne informacije in kršita novinarski kodeks.

Gospodarsko sodišče v Beogradu pa je tožbo zavrnilo kot neutemeljeno in zavrnilo zahtevo Telekoma Srbija, da se ugotovi, ali je bilo medijsko poročanje o tem državnem podjetju dejanje nelojalne konkurence, so zapisali v sporočilu.

Telekom je, kot dodajajo, ves čas sodnega postopka zavestno zanemarjal, da je vloga medijev v demokratični družbi poročanje o temah, ki so v javnem interesu, tudi o spornih dejanjih državnih podjetij, ki jih državni vrh nenehno označuje kot strateški vir. Telekom Srbija je s posplošenimi zahtevami, pa tudi z neutemeljeno visokim zneskom domnevne škode, skušal ustaviti poročanje o Telekomu Srbija in odstraniti besedila, ki jim niso ustrezala, torej vplivati na uredniško politiko neodvisnih medijev, poudarjajo v United Groupu.

Sodišče se je na prvi stopnji ustrezno odzvalo na te zahteve Telekoma in ugotovilo, da ni bilo dejanj nelojalne konkurence družb, ki delujejo v okviru United Groupa, so sporočili iz družbe. Takšni sklepi sodišča, kot dodajajo, temeljijo na dolgoletni praksi in so dodaten pokazatelj, da je bila tožba oblika zlorabe Telekoma Srbija.

Razlog za tožbo je bilo nezadovoljstvo Telekoma Srbija nad medijskimi poročanji N1 in nova.rs od junija do avgusta 2020,  ki se nanaša na študijo donosnosti nakupov ducata kabelskih operaterjev v Srbiji v letu 2018 in 2019, ki jih je prevzel Telekom Srbija, besedilo nekdanje članice Sveta za boj proti korupciji Jelisavete Vasilić o načinu delovanja Telekoma ter poročanje o upravičenosti določenih poslovnih potez, kot so odkup športnih pravic, splošna donosnost Telekoma Srbija in transparentnost poslovanja.

V primeru potrditve sodbe drugostopenjskega sodišča bo Telekom Srbija zaradi neutemeljene tožbe plačal najmanj 25 tisoč evrov sodnih stroškov in tako zapravil denar srbskih državljanov zaradi neupravičenih napadov na medije, poudarja United Group.

Mediji v okviru United Groupa bodo v skladu s svojo neodvisno uredniško politiko še naprej strokovno in objektivno obveščali državljane o vseh temah javnega interesa, so zapisali v sporočilu. Pritisk Telekoma Srbija ali koga drugega z nesmiselnimi in neutemeljenimi tožbami jim tega ne bo preprečil, ugotavljajo v United Groupu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje