Ali veste, kdaj vse vam v resnici pripada odškodnina?

Oglas 25. Apr 202210:26 0 komentarjev
odškodnina
Poravnava

S tem, kaj pomeni odškodnina, se nas večina ne ukvarja, dokler je ne potrebujemo. Pa vendar je dobro, da veste, kdaj vam dejansko pripada, da jo boste v morebitni taki situaciji tudi zahtevali.

S klikom na povezavo v dveh minutah preverite ali ste upravičeni do odškodnine in koliko vam pripada.

Najpogostejše zmote, povezane z odškodnino

Kaj je odškodnina? Odškodnina je denarno nadomestilo, ki pripada osebi, ki ji je bila povzročena materialna, fizična ali psihična škoda. Pri tem morajo biti seveda izpolnjeni še nekateri drugi pogoji, da jo lahko zahtevate.

Pa vendar med ljudmi kroži tudi veliko zmot, zaradi katerih se boste odškodnini morda nevede odpovedali, saj ne boste verjeli, da ste do nje upravičeni. Katere so?

– Velikokrat se odškodnino povezuje s težkimi oziroma hudimi poškodbami, na primer pri prometni nesreči ali delu, toda odškodnina vam pripada tudi v primeru manjših oziroma lažjih poškodb, za katere bi si morda mislili, da do nje niste upravičeni.

– Skoraj gotovo ne veste, da vam odškodnina pripada tudi, če ste vi povzročitelj prometne nesreče. Odškodnino lahko v tem primeru upravičeno zahtevate, če imate pri zavarovalnici sklenjeno zavarovanje AO+.

prometna nesreča
Poravnava

Zavarovalnica vam bo priznala vse poškodbe, razen poškodbe mehkih tkiv ob hrbtenici (recimo nateg vratnih mišic), ravno tako ni priznan strah. Nekatere zavarovalnice v tem primeru ne priznavajo premoženjske škode, udarnin in odrgnin. Vsaka zavarovalnica ima svoje pogoje, izjeme in pravila, zato se pri sklepanju zavarovanja AO+ o njih dobro pozanimajte.

– Morda niste vedeli, da ste do odškodnine upravičeni že s samo enim izvidom. Pri podjetju poraVnava.si so lani obravnavali 128 primerov prometnih nesreč, ko je oškodovanec pridobil en zdravniški izvid – bodisi urgentnega centra bodisi osebnega zdravnika – in uspešno poskrbeli, da je bila odškodnina izplačana vsem (znašala je najmanj 800 evrov in največ 1.500 evrov).

– Velika zmota je tudi prepričanje, da vam odškodnina ne pripada, če niste bili niti dneva na bolniški. Odškodnina vam namreč pripada tudi za poškodbe, zaradi katerih niste koristili bolniškega staleža, torej tudi za manjše poškodbe.

Odškodnina vam lahko pripada tudi v primeru enega samega obiska urgence ali osebnega zdravnika. Včasih ste ob nesreči morda prepričani, da vam ni nič, da niste dobili niti praske, a se lahko čez nekaj ur izkaže drugače. Pojavijo se lahko bolečine, običajno mehkih tkiv – in takrat je pomembno, da pokličete oziroma obiščete zdravnika ali urgenco ter pridobite izvid, ki bo pomemben dokaz, na podlagi katerega boste dobili odškodnino.

odškodnina
Poravnava

Namig: Urgentni center, kjer vas bodo temeljito pregledali, je najbolje obiskati v vsakem primeru (tudi ob odsotnosti bolečin) v 24 urah od nesreče.

V vseh naštetih primerih, torej ko gre za lažje telesne poškodbe, je še zlasti pomembno, da se procesa ne lotite sami, saj boste zaradi zapletenega postopka skoraj zagotovo zavrnjeni. Pokličite na 080 13 14 ali kliknite na poraVnava.si in eden od izkušenih pravnikov podjetja vam bo pomagal, da bo odškodnina, ki si jo zaslužite, vaša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!