Česa je bilo Borisa Pahorja najbolj strah?

Kultura 27. Maj 202305:50 0 komentarjev

Kakšne so bile "sončne ure" pisatelja Borisa Pahorja, kakšna je njegova zapuščina, kaj razkriva njegova korespondenca, ki jo zdaj urejajo, zakaj je bil "samohodec"? In zakaj ni prav, da si ga prisvaja katerakoli politika? Dr. Urška Perenič v N1 podkastu z izjemno pripovedovalsko močjo osvetljuje Pahorjevo življenje.

boris pahor urška perenič
Boris Pahor in Urška Perenič na delovnem srečanju na Proseku leta 2009. (Foto: Miran Hladnik)

Čez nekaj dni bo minilo eno leto od smrti Borisa Pahorja, pisatelja, velikana z izjemnim opusom, pričevalca zgodovine. Dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica, ki je bila v zadnjih letih njegovega življenja ena od tesnejših Pahorjevih zaupnikov, posebej za N1 podkast osvetljuje Pahorjev pomen in dele njegovega življenja, ki morda niso poznani vsakomur. Kako je prišlo do njunega znanstva in sodelovanja? Kaj je Boris Pahor želel, da se spominjamo? Kaj so lekcije, ki jih ne smemo pozabiti? Kaj razkriva njegova korespondenca, njegova zapuščina, kako jo urejajo? Kaj je Književna republika Borisa Pahorja, ki jo vodi Urška Perenič? Zakaj po “peščeni” še “sončna” ura?  Dr. Urško Perenič vprašamo tudi o njenem drugem delu – Josipu Jurčiču, Luizi Pesjak … in domačem, Kettejevem Premu. Celotno, izjemno zanimivo pripoved dr. Perenič lahko pogledate v zgornjem videu ali poslušate v spodnjem tonskem posnetku.

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTS, SPOTIFY, SOUNDCLOUD, GOOGLE PODCAST, STITCHER, CASTBOX in DEEZER.

Med spodnjimi članki nikakor ne prezrite Zadnjega pisma Borisu Pahorju, ki ga je Urška Perenič lani napisala v slovo pisatelju, in teksta “Verjame, da bolezen, umiranje, zlo ne bodo zmagali na koncu”, ki ga je za N1 ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije za N1 prispeval pisatelj Boris Pahor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!