Družine umrlih ruskih gardistov bodo prejele 76 tisoč evrov

Svet 06. Jun 202221:21 2 komentarja
Vojaki
Kacper Pempel/REUTERS

Družine vojakov ruske nacionalne garde, ki so umrli v Ukrajini ali Siriji, bodo v skladu z odlokom, ki ga je danes podpisal ruski predsednik Vladimir Putin, prejele odškodnino v višini pet milijonov rubljev ali skoraj 76.000 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V primeru smrti vojakov, ki so služili v nacionalni gardi in sodelovali v posebni operaciji ali opravljali posebne misije v Siriji, bodo njihovi družinski člani prejeli odškodnino v višini pet milijonov rubljev,” je navedeno v odloku, ki so ga objavili v ruskem uradnem listu.

Putin je aprila podoben odlok izdal za obmejne stražarje, ki so bili nameščeni na rusko-ukrajinski meji in za prostovoljce, ki so padli med rusko ofenzivo v Ukrajini.

Ruska nacionalna garda je bila ustanovljena leta 2016. Odgovorna je za izvajanje nalog, ki so običajno dodeljene policiji in elitnim policijskim enotam, kot je vzdrževanje javnega reda in poroča neposredno ruskemu predsedniku.

Ruski uradniki števila smrtnih žrtev nacionalne garde v Ukrajini in Siriji ne izdajajo. Od konca marca je rusko obrambno ministrstvo sporočilo le, da je bilo na ukrajinskih tleh ubitih 1.351 vojakov, čeprav po navedbah AFP strokovnjaki in zahodni uradniki menijo, da je dejansko število ruskih žrtev veliko višje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje