Direktor Vasle: Za Termami Olimia eno najtežjih poslovnih let

Gospodarstvo 17. Okt 202117:59 1 komentar
Terme Olimia
Borut Živulovič/BOBO

Epidemija je oklestila lansko poslovanje Term Olimia. Direktor Florjan Vasle je minulo leto označil kot eno najtežjih, a poudarja, da jim je uspelo ohraniti vsa delovna mesta. Izvedli so več obnov in razširitev, posodobili so hotel Breza in zgradili novo parkirišče.

Zaradi omejenega poslovanja so v podjetju lani ustvarili 16,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, tretjino manj kot leto prej. Čisti dobiček je lani glede na leto 2019 upadel za 55,7 odstotka na 1,3 milijona evrov, število nočitev pa se je zmanjšalo za 26 odstotkov na 267.261.

Direktor Term Olimia Florjan Vasle je v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, ocenil, da je za njimi eno najtežjih let poslovanja, polno negotovosti, preobratov in izzivov, s kakršnimi se še niso srečali.

Kljub temu so se dobro znašli in v primerjavi z ostalimi turističnimi subjekti poslovali nadpovprečno, je ocenil Vasle. K temu so v veliki meri pripomogli tudi turistični boni. Kot je dodal, so uspeli ohraniti vsa delovna mesta, tudi poslovanje in ponudbo jim je uspelo hitro prilagoditi razmeram na trgu.

Terme Olimia
Borut Živulovič/BOBO

Izvedli več obnov in razširitev

Terme Olimia, ki zaposlujejo okrog 280 delavcev, so lani izvedle strateško pomembno naložbo v obnovo in razširitev restavracije, kuhinje in terase v hotelu Breza, ki je ocenjena na 1,3 milijona evrov. Julija lani so v sodelovanju z avstrijskim podjetjem Gebetsroither za goste odprli tudi pet sodobnih mobilnih enot v kampu Natura.

Pred glavno poletno sezono so zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov zgradili novo parkirišče, v okviru katerega so pridobili parkirne prostore za pet avtobusov in za osebne avtomobile. Letos so dokončali tudi zunanjo ureditev pred hotelom Breza in tako naredili še zadnji korak pri zaključku naložbe, ki so jo s prenovo restavracije začeli lani.

Terme Olimia
Borut Živulovič/BOBO

Razmere kljub boljši epidemiološki situaciji še vedno negotove

V leto 2021 po Vasletovih besedah zrejo z veliko mero previdnosti. Čeprav se epidemiološke razmere v zadnjem obdobju izboljšujejo, so razmere namreč še vedno zelo negotove in posledično je takšna tudi situacija v družbi, gospodarstvu in ne nazadnje tudi na turističnem trgu, je pojasnil.

“Nihče ne more z gotovostjo predvideti natančnega poteka dogajanja v nadaljevanju, saj so možni prav vsi scenariji. V podjetju smo zato pripravili tri različne scenarije poslovanja, in sicer optimističnega, realističnega in pesimističnega. Kljub vsemu naštetemu smo glede na pretekle izkušnje in trenutno dogajanje ter delno tudi ozirajoč se na napovedi strokovnjakov na globalnem turističnem trgu poslovanje v letu 2021 začrtali optimistično,” pravi Vasle.

Letos Terme Olimia ne načrtujejo velikih infrastrukturnih investicij, v podjetju pa bodo izkoristili napovedan javni razpis za sofinanciranje daljinskega ogrevanja na obnovljive vire ter izvedli celovito prenovo kotlovnice z vso pripadajočo opremo.