Jub za dobrih 190 milijonov evrov prodan avstralskemu Duluxu

Gospodarstvo 28. Okt 202117:01 0 komentarjev
barva Dulux
Profimedia

Slovenskega proizvajalca barv Jub naj bi po poročanju medijev za nekaj več kot 191 milijonov evrov kupila avstralska družba Dulux. Družba naj bi po poročanju Radia Slovenija in Financ za delnico Juba ponudila 5500 evrov, zavezala pa se je tudi, da bo sedež in proizvodnjo ohranila v Sloveniji.

Najstarejšega slovenskega proizvajalca barv Jub naj bi po poročanju medijev za nekaj več kot 191 milijonov evrov kupila avstralska družba Dulux. Pogodbo naj bi po poročanju Financ podpisali v četrtek zvečer, novi lastnik pa naj bi se zavezal, da bo sedež in proizvodnjo ohranil v Sloveniji.

Avstralska družba Dulux naj bi po poročanju Radia Slovenija in Financ za delnico Juba neuradno ponudila 5500 evrov. Za nakup se je potegoval tudi nizozemski AkzoNobel, ki naj bi ponudil še 300 evrov več, a so ga lastniki po poročanju Radia zavrnili, ker se ni zavezal, da bo družba sedež in proizvodnjo ohranila v Sloveniji. V finalnem izboru se je za družbo potegoval še izraelski Tambour, so ob tem poročale Finance.

Avstralski Dulux je sicer del japonske multinacionalke Nippon Paint Holdings. Pogodbo naj bi po poročanju omenjenega časnika podpisali v četrtek zvečer, novi lastniki pa naj bi se zavezali k ohranjanju proizvodnje in razvoja v Dolu pri Ljubljani, ohranitvi blagovne znamke, Jub pa naj bi postal središče avstralske družbe za njeno poslovanje v Evropi.

Že vnaprej izključili prodajo skladom

Kot so v preteklosti že poročale Finance, so zdajšnji lastniki – gre večinoma za (nekdanje) vodilne in zaposlene, ki družbo obvladujejo prek družbe pooblaščenke – že vnaprej izključili možnost prodaje Juba finančnim vlagateljem, torej skladom. Želeli so namreč strateškega lastnika, ki bi Jubov program razvijal naprej.

Prodaja Juba, ki je lani beležil rekordne rezultate, je tako eden največjih prevzemnih poslov v zadnjih letih. Rezultat iz poslovanja pred amortizacijo je znašal 19 milijonov evrov, omenjalo pa se je, da bi bil posel lahko sklenjen po 10-kratniku EBITDA, navajajo Finance. Neto dolg družbe je ob koncu lanskega leta znašal 2,2 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!