Prvi znaki preobrata? “Trg nepremičnin je začel stagnirati”

stanovanja
Žiga Živulović jr./BOBO

Promet in vrednost transakcij s stanovanjskimi nepremičninami v Sloveniji sta v drugem četrtletju upadla, ponudba se zmanjšuje in tudi oglaševane cene so se začele umirjati, je na webinarju nepremičninske družbe Equinox povedala ustanoviteljica in vodja družbe Arvio, ki se ukvarja z analizo nepremičninskega trga, Ajda Mrzel Kaluža.

“Mislim, da že vidimo zelo jasen signal, da je trg začel stagnirati,” je na podlagi podatkov za drugo letošnje četrtletje dejala Ajda Mrzel Kaluža. V drugem trimesečju se je glede na prvo po njihovih ugotovitvah namreč število transakcij na ravni države zmanjšalo za okoli 15 odstotkov, v Ljubljani za okoli 13 odstotkov, padati je začela vrednost transakcij in padati so začele tudi cene. “Glede na prvi kvartal je v Ljubljani zaznati padec povprečne cene v povprečju za 100 evrov na kvadratni meter,” je dejala.

Znižanje števila transakcij je po njenih besedah kar dober indikator tega, kaj se bo zgodilo s cenami. Je pa možno, da bo, kot je bil primer v zadnji finančni in gospodarski krizi, prišlo do stanja, ko prometa ne bo, cene bodo pa stagnirale, saj bodo prodajalci čakali na ugodnejši čas za prodajo.

Mrzel Kaluža ocenjuje, da se je sentiment ljudi, mnogi so drveli v investicije v stanovanjske nepremičnine, ker da so “strašno varna naložba, ki ne more pasti”, obrnil: “Če so lani pričakovali, da bo šlo vse le še gor, letos temu ni več tako.”

Izvršni direktor družbe Equinox nepremičnine Matej Rigelnik je z vidika naložb v nepremičnine dejal, da so v zadnjih letih cene stanovanjskih nepremičnin visoko rasle, tekoči donosi iz oddajanja pa so bili razmeroma nizki in najnižji v posameznih nepremičninskih razredih. Poudaril je pomen zagotavljanja ažurnih podatkov pri odločitvah za investicije. “Pomembna razlika med naložbami v nepremičnine in na borzi je ta, da je mogoče pri borzi podatke spremljati dnevno … Kapitalski trg je z vidika vlagatelja precej bolj transparenten, družbe so zavezane poročanju,” je dejal.

Ni razlogov, da bi cene še rasle

Neposrednega odgovora na vprašanje, ali se je v Sloveniji napihnil nepremičninski balon, ki lahko poči, Mrzel Kaluža ni mogla podati, po njeni oceni pa ni razlogov, da bi cene še rasle. Videti je določene obrate, pravi, ne pričakuje pa, da bodo cene močno padle, kot bi lahko sklepali glede na razmerje med cenami in plačami, tudi zaradi posebnega statusa, ki ga imajo nepremičnine za Slovence.

Rigelnik je dejal, da se je z naraščajočo inflacijo in vojno v Ukrajini ter zategovanjem monetarne politike stanje, ki je prevladovalo zadnjih deset let – ko so centralne banke povečevale količino denarja obtoku, ta politika pa se je v pandemiji covida-19 še stopnjevala, in so cene stanovanjskih nepremičnin visoko rasle – spremenilo in da bo podražitev posojil vplivala na povpraševanje po nepremičninah. V tujini se je to po njegovih besedah zgodilo bistveno hitreje, padle so tudi cene nepremičnine: “Trend se je definitivno obrnil.”

Kot pravi, je običajno tako, da “gremo gor po stopnicah, dol pa z dvigalom, ponavadi se še ‘zajla’, ki nosi dvigalo, utrga”, je pa napovedovati, kaj se bo zgodilo na slovenskem nepremičninskem trgu, nehvaležno. Dodaja, da je trg nepremičnin specifičen v tem, da je rast dolgotrajna, hkrati pa je tudi padec, ko pride do njega, relativno dolg. Mrzel Kaluža je menila, da se “zajla” ne bo utrgala, lahko pa pride do daljšega obdobja mrtvila, povprečne cene pa, da bodo šle navzdol, ne navzgor.

Sogovornika sta tudi poudarila, da v nasprotju z obdobjem globokega padca cen po zadnji finančni krizi, ko so na trg prišla tudi stanovanja investitorjev v projekte, ki zašli v težave, sedaj ni presežne ponudbe, ki bi “pljusknila” na trg.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.