Novi nadzorniki umikajo Janševo vodstvo v Luki Koper

Luka Koper
Žiga Živulović jr./BOBO

Potem ko je Luka Koper februarja letos dobila pet novih nadzornikov, novo sestavo zdaj dobiva še uprava. S čela družbe se poslavlja Boštjan Napast, ki ga je tja postavil nadzorni svet, imenovan v času vlade Janeza Janše. Napast odhaja v času, ko Luka Koper beleži rekordne rezultate.

Nadzorniki Luke Koper so se na današnji seji seznanili s sporazumom o predčasnem prenehanju mandata in delovnega razmerja predsednika uprave Boštjana Napasta in sprejeli sklep o predčasnem prenehanju mandata. Napasta je konec leta 2021 na čelo družbe imenoval nadzorni svet, ki mu je takrat predsedoval Franci Matoz, sicer tudi odvetnik Janeza Janše in nekdanji predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

V upravi Luke Koper je od poletja 2022 še Nevenka Kržan, ki je zadolžena za finančno področje, od februarja letos pa tudi Vojko Rotar, ki je obenem delavski direktor. Napast bo upravi predsedoval do konca junija, za tem pa bo funkcijo začasno prevzela Kržan.

Nadzorni svet se je odločil tudi o takojšnjem začetku postopka z javnim razpisom za imenovanje nove uprave. Po poročanju Dela naj bi imenovali dva nova člana; spomnimo, da je prejšnji nadzorni svet razrešil Roberta Rožaca, ki je bil v upravi zadolžen za investicije, pri tem pa naj ne bi izpolnil pričakovanj.

Boštjan Napast: Luka Koper
Dosedanji predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast. Foto: Bor Slana/BOBO

Pričakovane kadrovske spremembe

Današnji nadzorni svet, ki razrešuje Napasta, je v primerjavi s tistim, ki ga je od julija 2021 do februarja 2023 vodil Matoz, že bistveno drugačen. Predseduje mu večkratni generalni sekretar vlade in nekdanji minister za notranje zadeve Mirko Bandelj, skupaj z njim pa je skupščina letos med predstavnike kapitala imenovala še Boštjana Raderja, Jožefa Petroviča, Barbaro Nose in Boruta Škrabarja. Namestnik nadzornega sveta je Tomaž Benčina, ki je edini nadzornik iz prejšnje sestave.

V nadzornem svetu kot predstavniki delavcev sedijo Mladen Jovičić, Mehrudin Vuković in Rok Parovel.

Aktualna menjava na čelu Luke Koper ni presenečenje, saj se je vprašanje o morebitnih kadrovskih spremembah odprlo že takoj, ko je družba dobila nove nadzornike – te namreč imenuje vsakokratna oblast. Boštjan Napast zadnjih sprememb v nadzornem svetu takrat ni želel komentirati, niti ugibati o svoji prihodnosti na položaju, danes pa se je zahvalil vsem sodelavcem za korektno in predano delo. “Odločitev za predčasno prenehanje mandata je bila tudi zaradi odličnih sodelavcev še posebno težka, na koncu pa je pretehtala želja po soočenju z novimi poslovnimi izzivi v drugačni panogi. Luko Koper zapuščam v dobri kondiciji in verjamem, da bo nadaljevala trende uspešnega poslovanja tudi v bodoče,” je povedal v sporočilu za medije.

Menjava pod taktirko vsakokratne vlade

Sestava nadzornega sveta, ki imenuje luško upravo, je močno odvisna od državne politike. Nadzornike namreč na skupščini potrjujejo delničarji Luke Koper, pri čemer ima država 51-odstotni lastniški delež, 11,13 odstotka ima še Slovenski državni holding (SDH), ki je prav tako pod vplivom vsakokratne vlade. SDH, ki ga vodi Žiga Debeljak, tako na skupščinah skupno zastopa 62,13-odstotni državni delež, ob tem ima Kapitalska družba 4,98 odstotka lastniškega deleža Luke Koper, 3,14 odstotka ima v lasti tudi Mestna občina Koper, v družbi pa so še številni manjši delničarji.

Pred Boštjanom Napastom, ki ga je imenoval “Matozov” nadzorni svet, je na mestu predsednika uprave sedel Dimitrij Zadel. Ta je na zadnjih državnozborskih volitvah kandidiral za poslanca Gibanja Svoboda, kasneje se ga je omenjalo še kot kandidata za gospodarskega ministra. Njegova uprava je sporazumno odstopila oktobra 2021, ko jim je takratni prvi nadzornik Franci Matoz očital “pomanjkanje vizije razvoja, zaostajanje pri strateških naložbah in premalo poguma pri tem”.

Luka Koper ima za sabo uspešno leto

Uprava Boštjana Napasta, ki je pred Luko Koper vodil Geoplin, ima sicer za sabo zelo uspešno poslovno leto. Leta 2022 so ob težkih gospodarskih razmerah ustvarili 313,5 milijona evrov prihodkov, kar je zadoščalo za 74,2 milijona evrov čistega dobička. Prvi se je v primerjavi z letom prej povečal za 37 odstotkov, drugi kar za 133 odstotkov.

Uspešne rezultate dozdajšnje uprave so prepoznali tudi v nadzornem svetu, kjer so dejali, da je “Luka Koper v času njegovega mandata dosegla rekordne poslovne rezultate in se je zelo uspešno soočala z izzivi poslovanja v zahtevnem in hitro se spreminjajočem poslovnem okolju, ter mu želi veliko uspehov na nadaljnji poslovni poti”.

Ob izjemnih finančnih izkazih tako velja omeniti rekordna pretovora kontejnerjev in avtomobilov. Decembra lani so na kontejnerskem terminalu v Kopru celo presegli magično mejo 1.000.000 pretovorjenih kontejnerskih enot in s tem postali prvo pristanišče v Jadranu, ki je preseglo milijon pretovorjenih kontejnerskih enot v enem letu.

Uspešni so bili tudi pri pretovoru generalnih, sipkih in tekočih tovorih ter skupno pretovorili 23,2 milijona ton blaga oziroma dvanajst odstotkov več kot leta 2021. Za primerjavo, rekord pretovora presega 24 milijonov ton, dosegli pa so ga leta 2018.

Dobro poslovanje se je nadaljevalo tudi v prvem letošnjem četrtletju. Čisti prihodki od prodaje v višini 80,1 milijona evrov so bili za 13 odstotkov oziroma 9,2 milijona evrov višji od prihodkov v enakem obdobju lani in za 10 odstotkov oziroma za 7,4 milijona evrov višji od načrtovanih. Čisti poslovni izid je bil s 16,5 milijona evrov na ravni leta 2022, a hkrati za 68 odstotkov višji od načrtovanega. “Rast pretovora smo zabeležili na obeh ključnih segmentih – na avtomobilih je bila z 232,8 tisoč vozili dosežena 32-odstotna rast, na kontejnerskem terminalu pa s skupno pretovorjenimi 277,7 tisoč TEU zmerna 4-odstotna rast,” so danes sporočili iz podjetja.

“Kljub napovedim o postopnem ohlajanju gospodarstva, v Luki Koper tudi v prvih mesecih leta 2023 poslujemo dobro,” je rezultate komentiral Napast.

Ladja z zabojniki v pristanišču
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

Posebnost lanskega leta v Luki Koper je še ta, da se je blago dalj časa kot običajno zadrževalo v njihovih skladiščih, zaradi česar so največje povečanje prihodkov dosegli na račun skladiščenja, prihodke pa so med drugim povečevale še višje cene.

Kljub uspešnim rezultatom pa se je prejšnje luško vodstvo soočalo z očitki sindikata o trpinčenju na delovnem mestu. Nekateri delavci so se zato pod okriljem Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti aprila zbrali pred upravno stavbo Luke Koper in opozarjali na prekomerne in neutemeljene disciplinske ukrepe ter grožnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje