Je Sberbank preteklost? Janša napovedal prenos vlog na drugo banko

Gospodarstvo 28. Feb 202212:15 > 16:38 3 komentarji
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da si finančno ministrstvo in Banka Slovenije z institucijami Evropske unije (EU) prizadevajo, da bi "motnja v poslovanju" Sberbanke in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas. Izjava premierja nakazuje, da dvodnevni omejitvi poslovanja Sberbanke sledi konec poslovanja in prenos komitentov na drugo banko, česar uradno ne iz Banke Slovenije ne iz same Sberbanke še niso komunicirali. Izjavo napovedujejo za jutri.

Evropska centralna banka je zaradi, kot navaja v sporočilu za javnost, “odliva vlog zaradi izgube ugleda po geopolitičnih napetostih” danes omejila poslovanje evropske veje Sberbanke. Zaradi tega so tudi v Sloveniji danes in jutri poslovalnice zaprte, storitve banke pa omejene le na kartični plačilni promet, pri čemer lahko komitenti dnevno dvignejo ali prenesejo le do 400 evrov. Banka Slovenije je onemogočila tudi nakazila na vse bančne račune, odprte pri Sberbanki.

Kaj bo v sredo, ni znano. Da bi Sberbanka lahko poslovala tako, kot je do zdaj, je – tudi glede na dogajanje v drugih podružnicah po Evropi – malo verjetno. Zaupanje je temelj bančnega posla in to je ob zadnjem dogajanju verjetno porušeno. ECB je v današnjem sporočilu za javnost posebej izpostavila slovensko in hrvaško podružnico, rekoč, da bi bi lahko, če regulator ne ukrepa, zaradi poslabšanja likvidnostne situacije propadli.

Medtem ko v Sberbanki in Banki Slovenije izjavo v zvezi s tem napovedujejo za jutri, je premier Janez Janša na Twitterju napisal, da so vloge Slovencev v banki varne in da “si ministrstvo za finance skupaj z Banko Slovenije ter institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas”. Z napovedjo prenosa vlog je predsednik vlade nakazal, da bo vloge Sberbanke prevzela druga slovenska banka.

Miodrag Kostić
Žiga Živulović jr./BOBO

Kostić preklical prevzem, a je še v igri

Finance pišejo, da naj bi se trenutno odločevalci dogovarjali za prenos komitentov, pri čemer naj bi bili v igri NLB in Gorenjska banka, ki pa morata do jutri sporočiti, ali ju ta posel zanima. Pri tem pa dodajmo, da je Gorenjska banka že bila sredi prevzema slovenske veje Sberbanke, a je danes sporočila, da odstopa od novembra lani sklenjenega posla. Kot je navedla, je v takih razmerah neizvedljiv. Odgovor Gorenjske banke na vprašanje, ali jih zgoraj omenjeni prevzem komitentov Sberbanke zanima, še čakamo.

Jutarnji.hr pa poroča, da se tudi za hrvaško Sberbanko pripravlja postopek nujne prodaje.

Kaj bo s prihranki, kaj s posojili?

Medtem smo poskušali poiskati odgovo na vprašanje, ki si ga danes verjetno zastavljajo mnogi slovenski komitenti ruske banke: kaj je z njihovimi prihranki na banki in kaj z obveznostmi. V banki poudarjajo, da vse pogodbe o posojilih, varčevanju in podobno ostajajo v veljavi. Če imate denar na računu, je ta še vedno tam, trenutno je le omejeno razpolaganje z njim. Če bodo pristojni našli rešitev, boste s tem denarjem od srede dalje spet lahko prosto razpolagali. Če imate posojilo, ga morate še vedno odplačevati.

Kaj pa, če se zaplete in Sberbanka zabrede v likvidnostne težave? Tu poudarimo, da v vsakem primeru država jamči za vse vloge na vseh bankah do 100 tisoč evrov (denar na tekočem in varčevalnih računih). Če bi prišlo do stečaja, bi najprej regulator “zamrznil” denar vseh vlagateljev, nato pa določil tako imenovano banko prevzemnico, ki bi morala v 20 dneh izplačati vloge do 100 tisoč evrov zajamčenim vlagateljem (to so fizične osebe, espeji, mikro in majhna podjetja). Tisti z vlogami nad 100 tisoč evrov pa bi morali tisti del zneska nad zajamčenim zneskom v stečajnem postopku prijaviti kot terjatev. To pomeni, da z denarjem kar nekaj časa ne bi mogli razpolagati. Koliko vlog v Sberbanki presega 100 tisoč evrov in koliko komitentov ima take vloge, ni znano.

Pomembno je še, da bi tistemu, ki ima posojilo pri Sberbanki, v primeru stečaja njegov zajamčen znesek zmanjšali le za morebitne neplačane zapadle obveznosti, ne za celoten znesek posojila (nekomu, ki ima na računih skupno pet tisoč evrov in zapadli obrok posojila v višini 500 evrov, bi torej država plačala 4.500 evrov, posojilo pa bi še naprej odplačeval pod enakimi pogoji kot do zdaj).

Iz Banke Slovenije so popoldan znova opozorili, da je Sberbank edina banka v slovenskem bančnem sistemu z ruskim lastništvom in da vse ostale banke poslujejo običajno.