Delta različica koronavirusa v 124 državah

Koronavirus 21. Jul. 202117:33
Delite:
Cepljenje proti koronavirusu v Izraelu
Foto: Ammar Awad/REUTERS

Delta različico novega koronavirusa so doslej potrdili v 124 državah, kar je v 13 državah več kot prejšnji teden.

Bolj nalezljivo delta različico novega koronavirusa, ki so jo najprej potrdili v Indiji, so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej potrdili v 124 državah, to je v 13 več kot prejšnji teden. Delta različica naj bi v prihodnjih mesecih postala prevladujoči sev virusa.

V številnih državah delta različica predstavlja več kot tri četrtine vseh okužb. Med njimi so Avstralija, Bangladeš, Bocvana, Velika Britanija, Kitajska, Danska, Indija, Indonezija, Izrael, Portugalska, Rusija, Singapur in Južna Afrika.

“Pričakovati je, da bo v prihodnjih mesecih hitro premagala druge različice in postala prevladujoča,” je v tedenskem epidemiološkem poročilu zapisala WHO.

Število primerov bo globalno preseglo 200 milijonov

V tednu do 18. julija je bilo na svetu potrjenih 3,4 milijona novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 12 odstotkov več kot teden pred tem. “Pri tej stopnji naj bi skupno število prijavljenih primerov po vsem svetu v naslednjih treh tednih preseglo 200 milijonov,” opozarja WHO.

Rasti števila okužb na globalni ravni botrujejo štirje dejavniki, in sicer bolj nalezljive različice virusa, sprostitev ukrepov javnega zdravja, več socialnih stikov in veliko število necepljenih.

Največ novih primerov v Indoneziji

Največ novih primerov so v tednu do 18. julija potrdili v Indoneziji, kjer so potrdili 350.273 novih primerov okužbe, v Veliki Britaniji (296.447 novih primerov) ter v Braziliji (287.610 novih primerov). Medtem ko se je v Indoneziji in Veliki Britaniji število novih okužb povečalo za 44 oziroma 41 odstotkov, pa so v Braziliji zabeležili 14 odstotkov manj okužb kot teden pred tem.

Kljub povečanju števila okužb na globalni ravni pa je v tednu do 18. julija število smrtnih primerov zaradi covida ostalo nespremenjeno, pri 57.000.

Komentari

Vaš komentar