Generalni direktor WHO: Pandemija še zdaleč ni končana

Koronavirus 04. Jul 202210:13 > 10:322 komentarja
Delite:
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Foto: Profimedia

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril, da pandemija covida-19 še zdaleč ni končana in da je zaradi sproščanja ukrepov težje spremljati genetsko evolucijo virusa.

Pandemija covida-19 še zdaleč ni končana, je prejšnji na vrhu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) dejal njen generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je opozoril, da je sposobnost spremljanja genetskega razvoja virusa ogrožena, ker več držav sprošča omejevalne ukrepe. Izrazil je bojazen, da bo težje zaznati nastajajoče, potencialno nevarnejše različice.

Hitrost širjenja koronavirusa se povečuje v več kot 110 državah, je sporočil WHO. Med temi državami je tudi Slovenija. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je prejšnji teden predstavil splošne smernice novega načina spopadanja z virusom. Po prvem scenariju bodo ukrepi prostovoljni, ob večjih težavah bosta sprožena drugi oziroma tretji scenarij. Imunolog Alojz Ihan je konec tedna v kolumni na N1 opozoril, da kljub nižji stopnji hospitalizacije nekatere skupine ljudi covid-19 ogroža precej bolj kot gripa. Zato je v nekaterih prostorih nujno potrebno dosledno upoštevanje higienskih ukrepov, je ocenil. Ihan je sicer član strokovne skupine za obvladovanje epidemije. Skupino bo vodil Mario Fafangel, vodja centra za nalezljive bolezni pri NIJZ

V manj razvitih delih sveta je epidemija večja, opozarja WHO. Medtem ko smrtnost zaradi covida-19 na svetovni ravni ostaja podobna kot v prejšnjih tednih, pa narašča na Bližnjem vzhodu, v jugovzhodni Aziji in v Afriki.

V revnejših državah je cepljenih samo 13 odstotkov ljudi. V Sloveniji je na primer 58 odstotkov prebivalcev cepljenih z vsemi odmerki cepiva.

Cepljeni
Foto : NIJZ

 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar