Kako se je življenje znanega slovenskega gostinca obrnilo na glavo

Koronavirus 28. Dec 202116:57 > 17:22 1 komentar
Darko Simončič
Danijel Čančarević

"Ko si enkrat v bolniški postelji in se počutiš kot obnemogel starček, se ti film zavrti čisto drugače. Zdravemu človeku je to zelo težko sprejeti," pripoveduje Darko Simončič, lastnik znane ljubljanske ribje restavracije Krpan. Ko je zbolel, je vročino sprva zbijal z Lekadolom. Ko ni več šlo, ko mu je tudi raven kisika v krvi padla pod 90 odstotkov, je poklical zdravnika. Takoj so prišli ponj z reševalnim vozilom. Diagnoza: covid-19, težji potek. Gostinec, ki se ni hotel cepiti, potem pa je resno zbolel in še danes ni dobro, po tej izkušnji vse necepljene poziva, naj ne odlašajo. Na lastne oči je namreč videl tudi to, da je potek bolezni pri cepljenih res lažji.

Znani gostinec Darko Simončič je bil zmeraj poln energije in zagona. In eden tistih, ki se proti covidu-19 ni hotel cepiti. Še ko je dobil vročino, se je prepričeval, da je to le kakšna viroza, jedel je Lekadol, ni poklical zdravnika. Poklical ga je šele, ko res ni več šlo in ko mu je tudi raven kisika v krvi padla pod 90 odstotkov. Z reševalnim vozilom so ga nemudoma odpeljali v ljubljanski UKC, kjer so ga takoj priklopili na kisik. Diagnoza je bila jasna in nedvoumna: covid-19.

“Osem, devet dni se stanje ni nič izboljševalo,” pripoveduje Simončič v svoji izpovedi za Metropolitan po težki izkušnji s covidom, ki si jo lahko pogledate tukaj. “Ena gospa me je v bolnišnici vprašala, ali sem cepljen. Povedal sem, da ne. Rekla mi je, veste, morali bi se cepiti. Videl sem, da je res, da cepljeni bolezen prestanejo lažje,” pravi.

Če bi to vedel, bi se takoj cepil

Že samo to, da se je odpravil do stranišča, je bil zanj velik telesni napor. “Bil sem premočen,” pravi. Zelo težko mu je bilo sprejeti, da je bil popolnoma brez moči, da so ga morali hraniti, da je lahko šele po več kot dveh tednih sam vstal, a še to komaj, saj ga noge niso držale. Še danes ni dobro, še danes komaj lovi sapo, prehodi le nekaj sto metrov, hoditi po stopnicah pa mu zdravnik sploh še ne dovoli. “Če bi to vedel, bi se takoj cepil,” danes priznava Simončič.

Darko Simončič
Danijel Čančarević

Ko pridejo ljudje z Žal…

Ljudje v bolnišnicah umirajo. Okoli osmih zjutraj  so prihajali ljudje z Žal in v belih vrečkah odnašali trupla, pravi. “En dan je prišla ena gospa, živahna, glasna, dva, tri dni smo jo slišali naokoli. Potem pa tišina, tišina, tišina. Ko so prišli ljudje z Žal, sem vedel …” pretreseno pravi znani ljubljanski gostinec, ki v pogovoru, ki si ga lahko pogledate tukaj, zdravstvenemu osebju na covidnem oddelku UKC Ljubljana izreka velikansko pohvalo.

Vse, ki še niso cepljeni, pa poziva, naj se cepijo čim prej, saj da se je zdaj tudi lastne oči prepričal, da cepljeni, če se že znajdejo v bolnišnici, covid prestanejo precej lažje: “Tudi, če bodo virus dobili, ga bodo lažje preživeli. Tudi nekaj mojih znancev in gostov je odšlo v bolnišnico in tudi koga od njih so iz bolnišnice odpeljali v beli vrečki.”