Kranjski policisti prijeli moškega, ki se je hotel cepiti že osmič

Koronavirus 22. Dec 202112:02 > 20:24 3 komentarji
Cepljenje Covid 19
Grgo Jelavić, PIXSELL/BOBO

Kranjski policisti so ovadili pet moških, ki so sodelovali v cepilni manipulaciji. Eden od njih je za preostalo četverico za majhno plačilo prejel pet odmerkov cepiva. Tako se je – še s svojima dvema odmerkoma – od maja do decembra skupno cepil sedemkrat in sodelujočim priskrbel lažna covidna potrdila. Policisti so prvoosumljenega, ki je v socialno šibkejšem položaju, prijeli pri poskusu osmega cepljenja, za vse sodelujoče pa je predvidena zaporna kazen do treh let.

Kriminalisti so zaradi suma kaznivega dejanja overitve lažne vsebine kazensko ovadili pet odraslih moških slovenskih državljanov iz Gorenjske in Ljubljane. Prvoosumljeni se je v različnih terminih od maja do decembra na cepilnem mestu na Gorenjskem z dokumenti drugih oseb identificiral v imenu preostalih osumljencev in se skupno cepil sedemkrat.

O prvoosumljenem je znano le, da gre za odraslo osebo, medtem ko so preostali osumljenci stari med 30 in 50 let.

Moški je za tri osebe prejel en odmerek cepiva, medtem ko je bil na drugega naročen, ampak so ga vmes prijeli. Za četrto osebo in sebe je prejel po dva odmerka cepiva. Skupno je moški tako prejel sedem odmerkov cepiva, policisti pa so ga prijeli pri poskusu osmega cepljenja.

“Ugotovili smo, da si je prvoosumljeni pridobil manjše denarne zneske, kriminalistična preiskava pa je stekla po pridobljenem podatku,” je pojasnil Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj (PU Kranj). “V enem primeru je bilo covidno veljavno potrdilo že razveljavljeno, za ostale tri pa je prejel prvi odmerek in bil naročen tudi na drugi odmerek,” je dejal Donoša. “Na ta način je zaradi pridobivanja evropskega covidnega potrdila v zmoto spravil pristojni zdravstveni organ,” so dodali na PU Kranj.

Bil je v socialno šibkejšem položaju

Za moškega, ki je za cepljenje od soosumljencev prejel nizko plačilo, je policija odredila 48-urno policijsko pridržanje, s kazensko ovadbo pa so ga prejšnji teden privedli na zaslišanje na pristojno sodišče, ki je zanj odredilo pripor.

“Četverica je za svojo korist izrabila njegovo stisko in osebne okoliščine ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja,” pravijo na PU Kranj. Donoša je dodatno potrdil, da je bil prvoosumljeni v socialno šibkejšem položaju. Zakaj so se sodelujoči odločili za ponarejanje covidnih potrdil in lažno cepljenje, pa ni znano, saj tega niso preiskovali.

Policija po do sedaj zbranih podatkih tovrstnega primera na območju Slovenije še ni obravnavala, je potrdil Donoša.

Direktorica ZD Kranj: Zaradi želje po pohitritvi postopkov se je morda kaj spregledalo

Pri preiskavi je policija sodelovala tudi s cepilnim centrom, kjer se je osumljenec vsakič cepil in kjer so mu preprečili prejem osmega odmerka, na katerega je bil že pripravljen. Direktorica Zdravstvenega doma Kranj, ki izvaja cepljenja v kranjski vojašnici, Lilijana Gantar Žura je povedala, da so pri preiskavi sodelovali na tistih področjih, kjer je policija od njih to pričakovala.

Pojasnila je, da na cepilnem mestu pregledujejo osebne dokumente in zdravstvene kartice. Zagotovila je, da so pri tem striktni, da pa se je morda takrat, ko je bila v cepilnem centru velika gneča, zaradi želje po pohitritvi postopkov morda kaj spregledalo. Kot je izpostavila, sama osebno ne obsoja človeka, ki se je cepil, saj je dejanja najbrž storil v stiski. Obsoja pa tiste, ki so njegovo stisko izrabili, in ti bi morali po njenem mnenju biti deležni večje kazni.

Na vprašanje, kakšna je nevarnost tega, da nekdo v kratkem času prejme kar sedem odmerkov cepiva, pa je odgovorila, da sama ni strokovnjakinja za cepiva, da pa verjetno obstajajo standardi in normativi, zato se cepi le dvakrat in nato še s tretjim, poživitvenim odmerkom.

Predvidena zaporna kazen do treh let

Za osebe, ki v zmoto spravijo pristojni organ ali notarja in s tem dosežejo, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi lažne podatke, ki so potem tudi pravno uporabljeni, je predvidena zaporna kazen do treh let.

Predvidena kazen je enaka tudi za osebe, ki so uporabile javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino, čeprav so se zavedale, da je lažna.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku ZD Postojna primer označil za popolnoma nesprejemljivega. “Želim si, da inštitucije, ki obravnavajo take primere, opravijo kvalitetno delo in skladno s pooblastili, ki jih imajo, stvar sanirajo, ali izrečejo ukrepe, ki so potrebni,” je poudaril. Ob tem je prebivalce pozval k odgovornemu ravnanju, poroča STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje