Kateri ukrepi za zajezitev epidemije veljajo v sosednjih državah?

Koronavirus 28. Avg 202118:00 > 18:01 0 komentarjev
ukrepi, epidemija, koronavirus, covid-19
PROFIMEDIA

Preverili smo, kateri ukrepi za zajezitev epidemije so v veljavi v nekaterih evropskih državah.

Trenutno veljavni ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 v Sloveniji zapovedujejo nošenje mask v javnih zaprtih prostorih in določajo obveznost izpolnjevanja pogoja PCT pri prehodu meje, obisku kulturnih in športnih prireditev ter pri nekaterih gospodarskih storitvah.

Šolsko leto se bo pri nas s 1. septembrom začelo po modelu B, ki zapoveduje, da morajo učenci zadnje triade in dijaki nositi maske, mlajšim učencem pa v matični učilnici ni treba nositi mask. Za slovenske dijake tedensko samotestiranje ostaja prostovoljno, študentje pa morajo za udeležbo na predavanjih izpolnjevati pogoj PCTKakšni ukrepi pa veljajo drugod?

Italija: učiteljem brez covidnega potrdila grozi suspenz

Italijanske oblasti si prizadevajo, da bi se v prihajajočem tednu pouk v šolah začel čim bolj nemoteno. Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je ob tem napovedal, da bodo učitelji morali predložiti covidno oziroma zeleno potrdilo. Če ga ne bodo imeli, jim grozi suspenz.

“Pripravljamo se na to, da bodo otroci in mladi znova šli v šole. Vendar pa bo to mogoče samo ob sodelovanju vseh,” je ob tem dejal minister in dodal, da bodo morali vsi otroci, starejši od šest let, v šolah nositi maske. Samotestiranje za italijanske šolarje sicer ni predvideno, jim pa morajo starši pred odhodom od doma redno meriti telesno temperaturo.

V Italiji je cepljenih več kot 60 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 19 let, s 1. septembrom pa bodo ponovno zaostrili ukrepe za zajezitev epidemije. Od septembra bo potrdilo PCT oziroma t. i. “zeleno potrdilo” obvezno za vstop na letalo, hitri vlak, avtobus in trajekt.

koronavirus, covid-19
Lucy Nicholson/REUTERS

Avstrija: obvezno testiranje cepljenih dijakov

V Avstriji bodo z začetkom novega šolskega leta za tri tedne uvedli obvezno testiranje vseh šolarjev, tudi tistih, ki so že bili cepljeni proti covidu-19. Od rezultatov tega testiranja in stopnje okuženosti pa bodo nato odvisni nadaljnji ukrepi. Kot je napovedal avstrijski minister za izobraževanje Heinz Fassmann, bodo tokratno testiranje šolarjev izvajali z bolj zanesljivimi PCR-testi. Že preteklo šolsko leto so se namreč avstrijski šolarji redno samotestirali, vendar le s hitrimi antigenskimi testi. V Avstriji so bile šole z novimi pravili za obvladovanje epidemije sicer seznanjene že na začetku avgusta.

Stopnjo razširjenosti koronavirusa bodo merili tudi s preverjanjem odpadnih voda, po tritedenskem “varnostnem obdobju” pa se bo, če bo sedemdnevna incidenca pod 100 na 100 tisoč prebivalcev, testiranje izvajalo le še prostovoljno. Če bo incidenca med 100 in 199, bodo obvezni trije testi tedensko za necepljene in nošnja mask zunaj razreda. Pri še višji stopnji okuženosti pa bo treba predvsem v višjih razredih šol maske nositi tudi v razredih med poukom.

Nemčija: z oktobrom ukinjeno brezplačno testiranje

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn se je zavzel, da glavno merilo pri uvajanju ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa ne bi bila več pojavnost okužb, temveč število hospitaliziranih covidnih bolnikov. V Nemčiji je bilo doslej z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih skoraj 59 odstotkov prebivalcev.

V Nemčiji tako kot pri nas velja pravilo PCT (prebolel, cepljen, testiran), ki ga v nemško govorečih območjih imenujejo 3G (geimpfte, genesene, getestete Personen). Za vse velja, ne glede na izpolnjevanje pogoja PCT, obvezno nošenje mask in vzdrževanje razdalje. Osebe, ki izpolnjujejo pogoje PCT, smejo vstopati v gostilne, hotelske objekte ter obiskovati športne in kulturne prireditve, prav tako bolnišnice in domove za ostarele. Ukrep velja za vse posameznike, starejše od šest let, tudi za šolarje, saj so v okviru programa za zamejitev širjenja covida-19 podvrženi tedenskemu samotestiranju. Osebe, ki niso cepljene oziroma koronavirusne bolezni niso prebolele, morajo predložiti negativen antigenski test, ki ni starejši od 24 ur, ali negativni PCR-test, ki ni starejši od 48 ur.

Pri določanju veljavnih ukrepov lahko posamezne zvezne dežele odstopajo od 3G-pravila, vendar le če je sedemdnevna incidenca stabilna in na 100.000 prebivalcev ne presega 35. S 1. oktobrom bodo tako kot v Sloveniji tudi v Nemčiji ukinili brezplačna testiranja. Do brezplačnega testiranja bodo upravičeni le tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti.

koronavirus, cepljenje, testiranje, covid-19
Darrin Zammit Lupi/REUTERS

Zahodni Balkan: začetek šolskega leta brez velikih sprememb

Na Hrvaškem bodo v novem šolskem letu nekoliko zrahljali epidemiološke ukrepe. Med drugim bodo učencem, ki so minulo šolsko leto preživeli ves čas v svojih razrednih mehurčkih, dovolili menjavo učilnic, omogočali pa bodo tudi športne dejavnosti učencev in dijakov. Ugodili bodo tudi zahtevam otrok in staršev, da bi v šolah znova imeli roditeljske sestanke, na katerih bodo obvezne maske. Na hrvaških šolah je sicer proti covidu-19 cepljena približno polovica učiteljev in profesorjev.

Namestnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin je potrdila, da bodo z začetkom novega šolskega leta začeli tudi organizirano cepiti otroke v nekaterih šolah. Kot je pojasnila, bo cepljenje prostovoljno. Večinoma bodo k cepljenju pozvali dijake zadnjih letnikov v srednjih šolah ter dijake v zdravstvenih in gostinskih šolah, ki tudi med šolsko prakso prihajajo v stik s številnimi ljudmi, je dejala.

V Srbiji bodo šolarji zaradi pomanjkanja prostora in nezmožnosti zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje morali nositi maske. Kot je v intervjuju za N1 povedala predsednica Zveze delavcev v izobraževanju Srbije (USPRS) Jasna Janković, so pristojni oblikovali tri modele šolanja, ki jih bodo uveljavljali glede na število okužb. Kjer bo v veljavi prvi, “zeleni” model, bodo otroci sedeli sami v klopeh ter maske nosili le pri ustnih preverjanjih znanja, cepljenim učiteljem maske ne bo treba nositi. Kjer bosta v veljavi “rumeni” ali “rdeči” model, bodo veljali strožji ukrepi.

V BiH, kjer od začetka julija niso potrdili nobenega primera okužbe z delta različico koronavirusa, pa zgolj nekaj dni pred začetkom pouka še vedno ni znano, kakšni ukrepi bodo veljali v izobraževalnih ustanovah. Ukrepi v šolah se v posameznih kantonih razlikujejo, vsak od njih pa ima pravico samovoljno odločati o načinu poučevanja.

Francija: pospešeno cepljenje otrok

V Franciji se nameravajo proti širjenju covida-19 v šolah boriti predvsem s pospešenim cepljenjem šolarjev. Kot sta napovedala francoska ministra za izobraževanje in zdravstvo, Jean-Michel Blanquer in Olivier Veran, bi po koncu poletnih počitnic začeli cepiti vse otroke, starejše od 12 let.

Vsi primerni naj bi še pred začetkom septembra dobili povabilo na cepljenje. Aktivni s temi pozivi naj bi bili še posebej v okoljih z nizko stopnjo precepljenosti, kar je povezano tudi s socialno pravičnostjo in zagotavljanjem enakih možnosti, poudarjajo v Parizu. Po šolah naj bi hodile mobilne ekipe za cepljenje oziroma bi dijakom omogočili prevoz do cepilnih centrov. Cepljenje bo še vedno prostovoljno, in šolarji, mlajši od 16 let, bodo za cepljenje potrebovali privolitev staršev oziroma skrbnika.

V skladu s sistemom, ki ga v Franciji postopoma uvajajo že od sredine julija, mora vsakdo za vstop v restavracijo, kino, na medkrajevni vlak ali v nakupovalno središče predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Zaradi uvajanja covidnih potrdil so se na francoske ulice v minulih tednih večkrat podali protestniki, ki nasprotujejo vladni politiki glede cepljenja proti covidu-19. V Franciji je z najmanj enim odmerkom že cepljenih 57 odstotkov otrok, starih med 12 in 17 let. 33 odstotkov pa jih je že polno zaščitenih.

Protesti proti covid-19 ukrepom v Franciji
Christian Hartmann/REUTERS

Grčija: v zaprte prostore le cepljeni in prebolevniki

V Grčiji bodo morali necepljeni od 13. septembra sami plačevati testiranje na koronavirus. Poleg cepljenih so iz te obveznosti izvzeti še šolarji, preboleli in tisti, ki bodo imeli simptome covida-19, je danes v Atenah napovedal grški zdravstveni minister Vasilis Kikilias.

Poleg tega bodo lahko delodajalci po novem od zaposlenih pridobili informacijo, ali so cepljeni ali ne, in če niso, od njih zahtevali testiranje dvakrat tedensko. Hitri test na koronavirus sicer v Grčiji stane deset evrov.

V zaprte prostore, kot so gostilne, gledališča, stadioni in podobna poslopja, bodo v prihodnje smeli vstopati le cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki, ki so okužbo preboleli pred največ šestimi meseci. Podobne omejitve bodo doletele tudi potnike na javnem prometu znotraj države. V državi že zdaj velja obvezno cepljenje proti covidu-19 v zdravstvenem sektorju in vojski.