Nova analiza: v Sloveniji v 90 odstotkih vzorcev različica delta

Koronavirus 28. Jul 202118:05 0 komentarjev
test na koronavirus
BOBO

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) je v zadnjem obdobju med 160 analiziranimi vzorci s potrjeno okužbo z novim koronavirusom potrdil različico delta v 139 primerih oziroma 90 odstotkih vzorcev. Tudi te analize potrjujejo prevladujočo različico delta v Sloveniji.

Na IMI so v zadnjo analizo virusnih različic novega koronavirusa vključili 160 vzorcev s potrjeno okužbo, ki so bili odvzeti med 12. in 17. julijem. Kot že analize Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) tudi podatki inštituta kažejo na prevladujočo različico delta v Sloveniji, saj so jo potrdili kar v 90 odstotkih primerov. Doslej so sicer na IMI to različico potrdili pri 393 osebah.

Poleg tega so v zadnjem obdobju pri eni osebi iz osrednjeslovenske regije potrdili različico delta plus, doslej skupaj pa pri sedmih osebah.

Različico alfa so v zadnjem obdobju zaznali v 13 vzorcih oziroma osmih odstotkih. V enem primeru pa so zaznali genetsko različico jota, in sicer pri osebi s stalnim prebivališčem v tujini. Ta različica je sicer razširjena v ZDA, predvsem v New Yorku.

Med 24. februarjem in 18. julijem so na IMI skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) sekvenirali tudi 251 genomov novega koronavirusa po okužbi pri osebah, ki so bile cepljene. Od tega je bilo 122 cepljenih s cepivom proizvajalcev BioNTech in Pfizer, 123 oseb s cepivom AstraZeneca, po tri pa s cepivom proizvajalcev Moderna in Johnson & Johnson. Kot so na IMI zapisali na svoji spletni strani, so pri cepljenih dokazali genetske različice, ki so pogoste v Sloveniji, v približno enakem deležu, kot se pojavljajo v ostali populaciji.

Tudi analizirani vzorci NLZOH so v zadnjem obdobju potrdili tri različice virusa, od tega je bilo največ, kar 94,6 odstotka, različice delta.

NLZOH in IMI sta doslej v Sloveniji potrdila 787 primerov različice delta in sedem primerov različice delta plus različice. Različico alfa so potrdili v 10.777 primerih, beta v 29 primerih, gama pa v devetih. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v sedmih, različico B.1.1.318 v pa v 19 vzorcih.