PCR-test v sredo, rezultat v nedeljo: zamude tudi zaradi analize v tujini

Koronavirus 24. Jan 202217:30 > 25. Jan 2022 11:34
PCR testiranje v Stožicah
Žiga Živulović Jr./BOBO

Laboratoriji, ki s PCR-metodo analizirajo brise, odvzete na testirnih mestih, so preobremenjeni. Zato so nekateri izmed njih vzorce na analizo začeli pošiljati v tujino. Tudi zaradi tega zdaj prihaja do zamud pri rezultatih, ki posameznikom povedo, ali so okuženi s koronavirusom.

Ne le, da težko pridemo do PCR-testa, vedno daljši je tudi čas, v katerem pridemo do rezultata opravljenega testiranja. Kot smo poročali, so zmogljivosti laboratorijev, ki s PCR-metodo testirajo vzorce, ki so bili odvzeti na testirnih mestih, omejene.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je eden izmed odgovornih za analiziranje odvzetih brisov, tako od prejšnjega tedna del vzorcev na analizo pošilja v Nemčijo.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, gre za nekaj tisoč testov na dan. “Kljub temu da je bil protokol jasno določen, je prvi dan prišlo do nekaj manjših zamud, ampak še vedno zagotavljamo rezultat v roku 48 ur,” je poudaril. “Seveda je treba upoštevati, da je to čas dela v laboratoriju, medtem ko tudi od odvzema brisa do tega, da laboratorij prejme vzorec, lahko mine nekaj ur,” je pojasnil Vindišar.

Državni sekretar tako zagotavlja, da so tudi testi, ki so bili poslani v tujino, analizirani v roku 24 ur, kar pa ne pomeni, da tudi rezultati opravljenih testov do posameznika pridejo v tem času. 

Test v sredo, rezultat v nedeljo

“Občani so nas te dni klicali in spraševali, saj še niso dobili rezultata testa. In jim povemo, da to ni odvisno od nas,” je za N1 pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego v ZD Maribor Aleksander Jus. Pravi, da so nekateri občani na rezultat PCR-testa čakali več kot 24 ur, nekateri tudi več kot dva dni.

Podobno je tudi v Kranju. “Rezultat testa večina prejme v roku 48 ur, lahko pa tudi kasneje. Okoli 30 odstotkov testov se namreč opravi v tujini,” je za N1 opisal predstavnik za odnose z javnostmi v ZD Kranj Tomaž Bratož. Po njegovih besedah so do prejšnje srede občani rezultate še prejeli v roku 24 ur, zatem pa se je prvič zgodilo, da so na rezultat testa, ki so ga opravili v četrtek, čakali do sobote.

Tudi Zdravstveni dom Kamnik je v nedeljo opozoril, da prihaja do precejšnjih zamud pri rezultatih opravljenih PCR-testov in občane prosil, naj v zvezi s tem ne kličejo na številke nujne medicinske pomoči, saj s tem zasedajo telefonsko linijo nujnim primerom.

Po informacijah N1 se na rezultate PCR-testov za brise, ki so bili odvzeti v Ljubljani, kdaj čaka še dlje. Eni izmed naših bralk so bris denimo odvzeli v sredo, rezultat PCR-testa pa je prejela šele v nedeljo.

Tudi namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager je potrdila, da so že večkrat zaznali primere, ko so razmiki med prvimi simptomi in potrjeno okužbo “kar precejšnji”, a se zaveda, da so ob tolikšni množici testiranih pričakovani. 

V Mariboru dodatna lokacija, v Kranju dodatne ekipe

Odvzemna mesta po državi se še vedno soočajo s povečanim navalom. ZD Maribor je pred dnevi zaradi povečanih potreb odprl dodatno lokacijo za testiranje s PCR-metodo. Kot je za N1 potrdil Jus, v štajerski prestolnici na bris za testiranje s PCR-metodo tako še vedno naročajo znotraj 24 ur, tako pa je tudi v Kranju. Kot je za N1 potrdil Bratož, so jutranji in dopoldanski pacienti v ZD Kranj praviloma na vrsti do 14. ure popoldne, popoldanski še isti popoldan, če gre za nujna stanja, sicer pa naslednje jutro oziroma dopoldan.

Bratož pravi, da se povečanemu navalu za zdaj še učinkovito prilagajajo. “Glede na dinamiko in trend se sredi delovnega dne pripravimo na nakazan povečan obseg v dnevu zatem. Okrepimo ekipo, povečamo število testirnih mest, podaljšamo delovnik. Zaradi navala tudi ob koncih tedna smo urgenco okrepili z dodatno ekipo za izvajanje brisov. V soboto je na voljo deset ur, v nedeljo pa osem,” je opisal.

Tudi na odvzemna mesta ZD Maribor se lahko zglasite vsak dan do 18. ure, tudi ob nedeljah, medtem ko v prestolnici odvzemno mesto ZD Ljubljana v nedeljo obratuje le do 13. ure. Ministrstvo za zdravje je predstavnikom že pred dnevi predlagalo, naj vzpostavijo še eno točko za odvzem brisov, pa je ZD Ljubljana opozoril na kronično pomanjkanje kadrov.

Vindišar: Razgovori z ZD Ljubljana potekajo

Državni sekretar Vindišar je danes dejal, da so ZD Ljubljana ponudili pomoč. “Vemo, da lahko vključimo še druge zdravstvene delavce, razgovori potekajo. Želimo, da vsi prebivalci Ljubljane in okolice dobijo možnost čim hitrejšega testa,” je dejal in pojasnil, da razen prvega dne, odkar je bilo odvzemno mesto iz Stožic prestavljeno v Stanežiče, težav kasneje ni bilo.

Tudi v Ljubljani namreč brise za testiranje s PCR-metodo odvzemajo na več lokacijah.

PCR testiranje
Žiga Živulović, Bobo

Brezplačen PCR-test lahko v prestolnici brez naročanja opravite tudi na lokacijah Medicinskega centra Ljubljana (MCL). Za to boste potrebovali fotografijo pozitivnega hitrega testa (ali fizični test), kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. MCL testiranje izvaja tudi v Bohinjski Bistrici, Goriških brdih in Kamniku.

PCR-testiranje pod enakimi pogoji nudi še podjetje Pacient na Savski cesti, in sicer vsak dan (tudi ob nedeljah) med 7. in 19. uro brez naročanja. Testirno točko je moč opaziti tudi na bencinskih črpalkah Petrol v Ljubljani, a le na Tivolski in Celovški cesti, kjer testiranje izvaja Ordinacija dentalne medicine.

Kako in kdaj na PCR-test?

Če posameznik ne kaže znakov oziroma simptomov okužbe, mora najprej opraviti hitri antigenski test (samotestiranje ali na testirnih točkah). Če je test negativen, se predvideva, da posameznik ni okužen s koronavirusom. Če je hitri test pozitiven, je oseba upravičena do PCR-testa. Na odvzemni točki za testiranje s PCR-metodo mora s fotografijo pozitivnega testa ali fizičnim testom dokazati, da je bil opravljeni test pozitiven. 

Tudi, če posameznik kaže znake oziroma simptome okužbe, mora najprej opraviti hitri antigenski testi (samotestiranje ali na testirnih točkah), razen če gre za osebo, ki spada v skupino ranljivih oseb (kronični bolniki, osebe z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in otroci). Te skupine naj neposredno pokličejo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-testiranje.

Posameznik, ki ima simptome in ni v ranljivih skupinah, se v primeru negativnega hitrega antigenskega testa samoizolira, v izolaciji ostane tri dni in v tem času koristi bolniški stalež. Če težave ne izzvenijo, naj posameznik test ponovi oziroma o težavah obvesti zdravnika. Če težave izzvenijo, se predvideva, da oseba ni okužena s koronavirusom. Če je hitri test pozitiven, pa je oseba upravičena do PCR-testa. Na odvzemni točki za testiranje s PCR-metodo mora s fotografijo pozitivnega testa ali fizičnim testom dokazati, da je bil opravljeni test pozitiven.

Pozor: za odvzem brisa na odvzemnih enotah javnih zdravstvenih zavodov (kot so ZD Ljubljana, ZD Kranj, ZD Maribor) se je obvezno predhodno naročiti. Pacienti s pozitivnim rezultatom hitrega testa ali samotestiranja se na odvzem PCR-brisa lahko naročijo prek telefona, nekateri zavodi omogočajo naročanje tudi prek spleta. Pogosto se ni treba naročati le šolarjem in dijakom, prav tako so zanje predpisani posebni termini.