Porast delte: različica v skoraj 90 odstotkih slovenskih vzorcev

Koronavirus 16. Jul. 202117:11 > 17:131 komentar
Delite:
Hitri testi
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Analiza vzorcev Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je pokazala porast okužb z različico delta. Sekvenciranje vzorcev iz preteklega tedna je pokazalo skoraj 90-odstotno prisotnost delta različice.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so analizirali vzorce, pri katerih so v tednu med 5. in 11. julijem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Različico delta so potrdili v 89 odstotkih vzorcev.

Od teh je 60 odstotkov vzorcev iz starostne skupine od 17 do 18 let, pri čemer gre verjeti, da gre za udeležence maturantskega izleta v Španiji, saj so bili tudi njihovi vzorci vključeni v analizo.

Največ delte v Jugovzhodni Sloveniji

Delta različico so potrdili pri 148 vzorcih od skupno 166 analiziranih.

Največ vzorcev z delta različico so odkrili v Jugovzhodni Sloveniji, ki ji sledijo Gorenjska, Podravska in Posavska.

Delta različica v Sloveniji
Foto : NLZOH

Kot so še sporočili na NLZOH, so naraščanje pojavnosti različice delta prikazali na spodnjem grafu.

Porast delta različice v Sloveniji
Foto : NLZOH

Potrdili tudi dve novi različici, ki še nista poimenovani

Preostalih dveh različic s statusom različice posebnega pomena, beta in gama, v zadnjem obdobju niso potrdili. So pa potrdili primere dveh novih različic, ki še nista posebej poimenovani, ju je pa Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) uvrstil med različice, ki jih podrobneje spremljajo.

Različico C.36.3 so potrdili v dveh vzorcih, obeh z obalno-kraške regije. Prvič so potrdili primer različice B.1.621, ki je bila prvič zaznana januarja letos v Kolumbiji. Potrjen primer je iz savinjske statistične regije, navajajo na spletni strani NLZOH.

Alfa različico, ki je bila prej opredeljena tudi angleška različica, so do sedaj zaznali v 5024 vzorcih, v zadnjih seriji sekvenciranja so potrdili 11 takšnih primerov.

Ker je različica delta bolj nalezljiva kot ostale različice, so se tudi v NLZOH pridružili pozivu vsem prebivalcem, ki še niso polno cepljeni, naj to opravijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

 

Komentari

Vaš komentar