Prva smrtna žrtev omikrona v EU

Koronavirus 23. Dec 202115:24 > 19:52
zdravilo infuzija zdravljenje
Foto: Tina Kosec, Bobo

V Nemčiji so zabeležili prvo smrt zaradi okužbe z omikronom, je potrdil Institut Roberta Kocha.

PREBERITE ŠE:

Umrla oseba je stara med 60 in 79 let, so potrdili na nemškem inštitutu. V Nemčiji so sicer danes zabeležili 810 novih primerov okužbe z omikronom, skupaj pa že 3.198.

Spomnimo: nemška vlada in vlade zveznih dežel so se ta teden zaradi naglega širjenja omikrona dogovorile o zaostrovanju ukrepov, predvsem gre za omejitve druženja in prepoved množičnega zbiranja. “To zdaj res ni čas za novoletne zabave,” je dejal novi nemški kancler Olaf Scholz. 

V Italiji je višji inštitut za zdravje medtem sporočil, da omikron predstavlja že okoli 28 odstotkov vseh novih primerov okužb. Ocenjujejo, da se število primerov omikrona podvoji vsak drugi dan, kar je sicer v skladu s pričakovanji iz drugih evropskih držav, so dodali. Domnevajo, da bo omikron že kmalu prevladujoča različica v Italiji.

V Italiji potrdili rekordnih več kot 44 tisoč novih okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu sicer potrdili še 44.595 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije pred skoraj dvema letoma, so sporočili z ministrstva za zdravje. Kljub porastu števila okužb ostaja število hospitalizacij na nižji ravni kot pred enim letom. Vlada naj bi sicer zaradi grožnje omikrona še danes zaostrila ukrepe.

V zadnjem dnevu je covid-19 v Italiji terjal 168 življenj, kar je precej manj od 550 smrti, kolikor so jih zabeležili v sredini novembra lani. Enako velja za število hospitalizacij. Lani v sredini novembra je bolnišniško oskrbo potrebovalo več kot 30.000 ljudi, od tega jih je bilo več kot 3000 na intenzivni negi, trenutno pa se jih v bolnišnicah zdravi več kot 8700 covidnih bolnikov, od tega okoli tisoč na intenzivni negi.

V Veliki Britaniji, kjer se omikron pospešeno širi, so medtem v sredo poročali o rekordnih več kot 100.000 novih okužbah. Samo v Angliji se je v zadnjem tednu najverjetneje okužilo okoli 1,2 milijona ljudi, kar predstavlja vsako 45. osebo. V Londonu je še huje, saj naj bi se tam v zadnjem tednu okužila kar vsaka 30. oseba.

Danska zaostrila pogoje za vstop v državo

Danske oblasti so danes napovedale, da bodo morali tujci od prihodnjega tedna ob vstopu v državo predložiti negativen rezultat testa na koronavirus, ne glede na njihov cepilni status. Testa pa ne bodo potrebovali tisti, ki so covid-19 v minulega pol leta preboleli in to lahko dokažejo. Nova zahteva bo v veljavo stopila s ponedeljkom in bodo veljala najmanj do 17. januarja.

V primeru PCR-testa ta ne bo smel biti starejši od 72 ur, medtem ko bo lahko hitri antigenski test star največ 48 ur. Negativen test bodo morali predložiti vsi, ki niso državljani ali rezidenti Danske, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnilo dansko ministrstvo za zdravje. Tudi za rezidente bo sicer veljala obveznost testiranja, a bodo lahko test opravili tudi v 24 urah po prihodu v državo.

Kršiteljem novih pravil bo grozila kazen v višini 3500 danskih kron oziroma približno 470 evrov. Obveznost testiranja sicer ne bo veljala za otroke, mlajše od 15 let, ljudi z obmejnih območij in tiste, ki so covid-19 preboleli.

Danska z današnjo odločitvijo sledi Švedski in Finski, ki sta podoben korak napovedali pred dnevi in ga bosta uvedli v torek oziroma sredo.

Pred božično-novoletnimi prazniki je ukrepe deloma zaostrila tudi slovenska vlada, silvestrovanj na prostem ne bo, gostilne bodo na silvestrski večer lahko odprte dlje, vendar bo za vstop v restavracije nujen negativni test. Več o novih ukrepih v Sloveniji pa si lahko preberete tukaj. 

Komentari

Vaš komentar