Vprašanja in odgovori: kako bo potekalo zdravljenje z molnupiravirjem

Koronavirus 13. Dec 202110:29 0 komentarjev
Zdravilo Lagevrio proti covidu-19
Profimedia

Od danes bo tudi covidnim bolnikom pri nas na voljo zdravilo molnupiravir, ki preprečuje težji potek bolezni. Komu je zdravilo namenjeno, kako bo zdravljenje potekalo in ali molnupiravir nadomešča cepljenje? Zbrali smo odgovore na nekatera vprašanja o novem zdravilu proti covidu-19.

Komu je namenjeno zdravilo molnupiravir?

Zdravilo molnupiravir je namenjeno odraslim, ki so okuženi s covidom-19 in še ne potrebujejo dodatnega kisika, a obstaja tveganje, da se pri njih razvije težja oblika bolezni. Najbolj pomemben dejavnik tveganja za težji potek covida-19 je starost. Ostali pa so izredno prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen, arterijska hipertenzija, srčno popuščanje in druge srčne bolezni, ledvična odpoved, jetrne bolezni. Dejavnik tveganja je tudi nosečnost.

Molnupiravir ni primeren za kritično bolne.

Kdo bo odobril zdravljenje z molnupiravirom?

Glavno indikacijo bo postavil zdravnik, ki bo prišel prvi v stik z bolnikom. Se bo pa posvetoval z enim od zdravnikov iz covidnih bolnišnic.

Kako se zdravilo molnupiravir uporablja?

Za razliko od prejšnjih zdravil proti covidu-19 zdravila molnupiravir ni treba prejemati intravenozno ali podkožno, temveč je v obliki tablet. Bolnik mora zdravilo prejeti čim prej, v roku petih dni po pojavu simptomov. Jemati ga je treba dvakrat na dan, in sicer pet dni.

Najprej bo zdravilo na voljo v štirih covidnih bolnišnicah, to je v obeh univerzitetnih kliničnih centrih, v celjski bolnišnici in Kliniki Golnik. Ko bo logistika dodobra izdelana, pa bo zdravilo na voljo v vseh bolnišničnih lekarnah. Bolnik zdravila ne bo šel iskat sam, ampak bodo v bolnišnico zdravilo šli iskat svojci ali reševalec.

Kako deluje zdravilo molnupiravir?

Zdravilo deluje tako, da zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen.

Zakaj zdravilo molnupiravir ne nadomešča cepljenja proti covidu-19?

Učinkovitost zdravil proti covidu-19 je precej manjša kot učinkovitost cepiv. Poleg tega so zdravila manj preizkušena kot cepiva, to pa pomeni večje tveganje za stranske učinke.

Zdravila so bolj učinkovita, če jih bolnik dobi v prvem tednu po okužbi. A se gredo ljudje testirat dokaj pozno, ko že imajo simptome.

Molnupiravir
PROFIMEDIA

Koliko zdravila molnupiravir imamo na zalogi?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je od proizvajalca Merck Sharp & Dohme naročil 21.600 terapevtskih odmerkov zdravila Lagevrio (poznano kot molnupiravir) v vrednosti 13.176.000 evrov. V petek je v Slovenijo prispelo zdravila za več kot 5.700 zdravljenj. En terapevtski odmerek predstavlja skupno število kapsul, potrebnih za en sam potek zdravljenja.

Kakšni so možni stranski učinki?

Najpogostejši stranski učinki, ki se pojavijo med zdravljenjem in v 14 dni po zadnjem odmerku, so diareja, slabost, vrtoglavica in glavobol. Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc med samim jemanjem ne pričakuje kakšnih posebnih resnih stranskih učinkov.

Se sme zdravilo molnupiravir predpisati nosečnicam?

Zdravila molnupiravir nosečnicam ne bodo predpisovali, ker obstaja možnost poškodovanja ploda. Prav tako ga ne bodo predpisovali doječim materam in otrokom. Pri ženskah v rodni dobi se bo pred predpisovanjem zdravila morala izključiti nosečnost, za čas petdnevnega jemanja zdravila in še štiri dni po zaključku zdravljenja se bodo morale ženske zavezati tudi k uporabi zanesljive kontracepcije. Prav tako to velja za moške, ki so partnerji žensk v rodni dobi, saj se zdravilo lahko izloča tudi prek semenske tekočine.

Zakaj mora bolnik podpisati soglasje za jemanje zdravila?

Zdravnik in bolnik bosta morala podpisala soglasje za jemanje zdravila. To je potrebno, ker zdravilo še nima uradnega dovoljenja za promet. Pred prejemom zdravila, ki (še) ni odobreno, ga mora namreč zdravnik bolniku predstaviti, bolnik pa se mora z njegovo uporabo strinjati.

Kako se molnupiravir razlikuje od zdravila regeneron?

Tako molnupiravir kot regeneron se uporabljata za zdravljenje covida-19. Medtem ko molnupiravir zmanjša sposobnost virusa za razmnoževanje in s tem upočasni bolezen, vsebuje regeneron dve vrsti protiteles, ki zavreta razmnoževanje virusa.

Molnupiravir bolnik jemlje doma v obliki tablet, regeneron pa bolnik prejme z infuzijo v dnevni bolnišnici.

Regeneron je namenjen tistim, ki sami nimajo protiteles proti covidu-19: torej predvsem necepljenim in bolnikom z imunskimi pomanjkljivostmi. Uporablja se tako za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo kot tudi za tiste, ki so bili v tveganem stiku. Pri njih zdravilo prepreči, da bi se bolezen razvila. Cepljenih in imunsko zdravih se z regeneronom ne zdravi.

Zdravilo molnupiravir je po podatkih Evropske agencije za zdravila (Ema) preizkušeno na necepljenih bolnikih. V Združenem kraljestvu pa ga bodo sprva uporabljali tudi za zdravljenje cepljenih, nadaljnjo odločitev pa bodo sprejeli, ko bodo zbrali več podatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!