V Nemčiji že omenjajo možnost četrtega odmerka. WHO opozarja bogate države

Koronavirus 22. Dec 202119:45 > 20:09
Tretji odmerek
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach je posvaril, da se Nemčija ne bo izognila primežu nove koronavirusne različice omikron. Zato je po njegovem mnenju treba okrepiti akcijo poživitvenih odmerkov. Glede na dosedanje trende pa novi minister domneva, da bo enkrat potreben tudi četrti odmerek cepiva. Svetovna zdravstvena organizacija pa medtem opozarja, da so bogatejše države, ki nameravajo vse državljane cepiti s poživitvenimi odmerki, odgovorne za podaljševanje pandemije covida-19. Če bi te odmerke namenili revnejšim državam, bi lahko že jeseni v vseh državah preprečili hujše izbruhe, je dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Kot znanstvenik domnevam, da bo potreben tudi četrti odmerek,” je danes povedal nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. Trenutno se kažejo trendi, da zaščita, pridobljena s cepivi, ni trajna, je dodal. Minister je še dejal, da je Nemčija naročila tudi 80 milijonov odmerkov na omikron prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer. Prejeli jih bodo predvidoma v aprilu ali maju, je dodal. Kmalu pa pričakujejo tudi prve odmerke cepiva podjetja Novavax.

Trenutno se pripravljajo na peti val pandemije. Med najpomembnejšimi ukrepi je Lauterbach izpostavil prav poživitveni odmerek, ki sicer ne more preprečiti vala omikrona, “je pa največ, kar se lahko naredi, da se prepreči, da bi številni ljudje huje zboleli”. Kot poudarja, so študije pokazale, da poživitveni odmerki dobro varujejo pred okužbo in težkim potekom bolezni.

WHO opozarja: Države s poživitvenimi odmerki le podaljšujejo pandemijo

“Obširni programi deljenja poživitvenih odmerkov bodo pandemijo najverjetneje podaljšali, namesto da bi jo končali,” je dodal Tedros Adhanom Ghebreyesus. Glavni razlog je, da bodo večino odmerkov prejele države, kjer je že tako visoka stopnja precepljenosti. Ti odmerki nato manjkajo v revnejših državah, kar pa daje virusu priložnost, da se nenadzorovano širi in se razvija.

Omikron se širi s hitrostjo, ki je nismo videli pri nobeni od prejšnjih različic, je včeraj sporočil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus
Fabrice Coffrini/REUTERS

Če bi bogatejše države svoje poživitvene odmerke namenile revnejšim državam, bi bilo lahko že septembra v celoti cepljenega 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. WHO namreč ocenjuje, da bi se lahko pri tej stopnji precepljenosti v vsaki od držav preprečila akutna faza pandemije. Tako pa več kot polovica držav članic WHO tega cilja ne bo dosegla niti do konca januarja, je še posvaril Tedros.

V številnih državah so v zadnjih tednih pospešili kampanje cepljenja s poživitvenim odmerkom, saj se bojijo koronavirusne različice omikron, ki velja za bolj nalezljivo. Zaenkrat so jo potrdili v najmanj 106 državah, ponekod je že prevladujoča.

Tedros je danes še poudaril, da obstoječa cepiva še vedno nudijo zaščito pred hujšim potekom bolezni, tudi ob okužbi z omikronom. Večina primerov hospitalizacij in smrti je namreč pri necepljenih, je dodal.

Komentari

Vaš komentar