300 let stara oljka v hrvaškem paviljonu na Expu v Dubaju se je posušila

Magazin 13. Mar 202222:34 > 14. Mar 2022 10:25
Oljka v hrvaškem paviljonu na Expu
Twitter/Jasminko Umićević

Hrvaški paviljon na Expu 2020 v Dubaju stoji v enem izmed štirih tematskih okrožij, ki nosi ime mobilnost. V paviljonu je tudi 300 let stara oljka, ki pa se je sodeč po fotografijah na družbenih omrežjih posušila zaradi neprimernih pogojev v samem paviljonu.

“Še ena hrvaška zgodba: 300 let stara oljka v hrvaškem paviljonu na Expo Dubaj se je pred dnevi posušila. Bravo arhitektu Vrbanu in drugim, ki so izbrali ta projekt, ki vključuje umestitev takšne redkosti v klimatiziran prostor brez dnevne svetlobe za šest mesecev,” je na družbenem omrežju Twitter zapisal uporabnik Jasminko Umičević. Paviljon je sicer oblikoval hrvaški arhitekt Ante Vrban, ki je uporabnika, ki je prvi objavil fotografijo posušene oljke, na Twitterju blokiral.

Na spletni strani, ki predstavlja hrvaški paviljon na Expu, piše, da Hrvaško predstavljajo kot državo “inovativnih projektov, idej in ustvarjalnih posameznikov, ki so dosegli svetovno prepoznavnost zaradi njihove odprtosti za ideje in želje po izzivih”. V paviljonu je med drugim mogoče videti prototip avtomobila Rimac Nevera, ki ga je razvilo podjetje Rimac Automobili, velik poudarek pa dajejo tudi na hrvaške športnike, kot so Luka Modrić, Janica in Ivica Kostelić ter Dražen Petrović.

“Ta dinamična, stimulativna izkušnja, ki obiskovalca pusti pod vtisom razburljivega popotovanja, se konča pod oljko v coni relaksacije,” piše v opisu na spletni strani CroatiaExpo2020. A videti je, da se je 300 let stara oljka, o kateri je na uradni spletni strani sicer najti le malo podatkov, posušila.