4 nadvse dobrodejni učinki kostanja

Magazin 04. Okt 202208:00
Kostanj
Profimedia

Jesenski čas nas obdari tudi s kostanjem. V naravi ga najdemo tako rekoč povsod. In kostanj se lahko pohvali tudi z bogato hranilno vrednostjo in nekaj neverjetnimi pozitivnimi učinki. Preverite jih.

Kostanj naj bi vseboval kar nekaj vitaminov, mineralov in drugih telesu potrebnih snovi, kot so vitamin C, vitamin B6, baker, mangan, tiamin, riboflavin, kalij, pa tudi nekaj vitamina K, B5, B3, fosforja in magnezija.

Prav tako vsebuje vlaknine in zelo malo maščob. Njegova dobra lastnost je, da naj bi tudi skuhan ohranil bogato hranilno vrednost. Zaradi tega ima veliko zdravilnih učinkov na organizem. Spoznajte nekaj neverjetnih lastnosti kostanja.

Odličen antioksidant

Antioksidanti so tiste dragocene snovi, ki v našem telesu izničijo škodljive proste radikale, ki nastajajo zaradi oksidativnega stresa in povzročajo vnetja v telesu ter druge nevšečnosti. Kostanj vsebuje vitamin C (močan antioksidant) ter karotenoida lutein in zeaksantin, polifenole, kot sta galna kislina in tanin. Vse te snovi ščitijo naše celice pred poškodbami in varujejo naše zdravje.

Uravnavajo krvni sladkor

Kostanj vsebuje tudi precej vlaknin, ki naj bi pomagale pri uravnavanju sladkorja v krvi. Kostanj naj bi prav tako sodil med živila z nižjim glikemičnim indeksom, ki nasploh veljajo za prijaznejša do organizma. Poleg tega naj bi tudi nekateri antioksidanti pomagali uravnavati krvni sladkor.

Profimedia

Izboljšujejo prebavo

Ker kostanj vsebuje veliko vlaknin, naj bi zelo pozitivno vplival tudi na prebavo. Poleg tega, da naj bi jo izboljševal, naj bi povečeval tudi občutek sitosti. Zaradi tega je primeren tudi za vse, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov.

Proti hemoroidom in krčnim žilam

Pripravki iz divjega kostanja pa naj bi pomagali blažiti hemoroide in krčne žile. Kot kažejo nekatere raziskave, naj bi divji kostanj pomagal zmanjševati vnetje in zatekanje prizadetih ven. Študija, s katero so preverili učinke divjega kostanja na krčne žile, je pokazala, da redno uživanje (vsaj 8 tednov) vsaj 600 mg izvlečka divjega kostanja vsak dan lahko zmanjša težave, kot so bolečine v nogah, otekline in srbečica. Raziskava je celo pokazala, da naj bi bil izvleček divjega kostanja skoraj enako učinkovit kot kompresijska terapija. Kljub temu dodajajo, da bi za preverjene daljnosežnih učinkov morali narediti obsežnejše raziskave.

Profimedia

Članek je informativne narave. V primeru težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

VIR: https://www.healthline.com/ in https://www.webmd.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.