Preverite stare USB-ključke, diske, elektronske naslove. Morda ste milijonarji

Digitalno 15. Maj 202311:56 0 komentarjev
USB ključek flash drive
PROFIMEDIA

Tu in tam se prebujajo "Bitcoinove Trnuljčice" – starodavne denarnice z bitcoini prve generacije. Ste lastnik katere od njih, pa ste pozabili?

Če ste se leta 2009 ali 2010 igrali s takratno noviteto, kriptovaluto bitcoin, jih za šalo nekaj kupili, potem pa na vse skupaj pozabili, je morda čas, da preverite svoje USB-ključke, že pozabljene elektronske naslove in podobne spominske opombe vašega sprehajanja po internetu. Kot kaže, se iz dolgoletnega spanca prebujajo denarnice z bitcoini prve generacije (t. i. ancient supply – “starodavna zaloga” ali tudi “iz obdobja Satoshija”), ki izvirajo iz nakupov bitcoinov pred najmanj sedmimi leti. Samo letos je tako oživelo nekaj denarnic, v katerih je skupaj naloženih okoli 3.200 bitcoinov, kupljenih pred letom 2013, piše spletna stran decrypt.co.

Bitcoin je prva kriptovaluta, ki jo je januarja 2009 lansiral računalniški programer ali skupina programerjev pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Njegova oziroma njihova dejanska identiteta je še vedno skrivnost. Satoshi naj bi imel(i) v lasti pet odstotkov vseh bitcoinov.

Zakaj se starodavne denarnice prebujajo?

Pretekli četrtek je tako oživela denarnica s 139 bitcoini, ki pripadajo naslovu 1H1Ab6,in se preselila na novo ustvarjen naslov Segwit.

Lastnik denarnice je virtualne kovance kupil junija 2011 za nekaj manj kot 2.000 evrov. Danes so vredni okoli 3,5 milijona evrov. Še bolj odmevna prebuditev ene od “Bitcoinovih Trnuljčic” se je zgodila marca lani, ko se je zbudila resnično starodavna denarnica, ustvarjena oktobra 2010 s 429 bitcoini. Takrat je bila cena bitcoina danes skoraj nespodobnih 13 centov (takrat 0,19 dolarja). Letos februarja 2023 je neki drug naslov iz obdobja Satoshija po več kot desetletju premaknil 412 bitcoinov, danes vrednih več kot deset milijonov evrov.

Ethereum in Bitcoin
Dado Ruvic/REUTERS

Prva transakcija, ki je bitcoinu dala denarno vrednost, se je zgodila oktobra 2009, ko je finski študent računalništva Martti Malmi, na spletu znan kot Sirius, prodal 5.050 kovancev za 5,02 dolarja, takrat vrednih 3,40 evra, pri čemer je vsak bitcoin dobil vrednost 0,0009 dolarja oz. (takrat 0,0006 evra).

Zakaj se ti premiki dogajajo zdaj, je težko reči, piše decrypt.co. Lahko gre za prodajo ali preprosto skrb lastnikov, ki pogosto menjujejo denarnice.

Zaradi psevdonimne narave bitcoina verjetno nikoli ne bomo vedeli, komu pripadajo ti starodavni kovanci ali kaj z njimi počnejo – še posebej če pomislimo na Satoshijevo zalogo, ki naj bi predstavljala pet odstotkov celotne ponudbe.

Je skoraj štiri milijone bitcoinov izgubljenih za vedno?

Kljub občasnemu trošenju bitcoinov iz obdobja Satoshija mnogi menijo, da je večina starodavne zaloge bitcoinov, ki znaša 4,25 milijona virtualnih kovancev, izgubljena za vedno. Porabljenih je bilo namreč samo 356.000 teh kovancev. Za to so krivi različni dejavniki – uporabniki založijo ali pozabijo svoje zasebne ključe, zgodijo se napake v strojni opremi ali pa kakšna nesrečna naključja. Ti izgubljeni kovanci prispevajo k pomanjkanju bitcoina na trgu in temu, da bitcoin velja za deflacijsko kriptovaluto (ob stalnem povpraševanju zaradi pomanjkanja ponudbe njegova cena narašča). Čeprav omenjeni bitcoini veljalo za izgubljene, bo lahko hiter razvoj tehnologije in razvoj inovativnih rešitev v prihodnje pomagal lastnikom, ki so pozabili na svoje denarnice ali do njih ne morejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!