Zmešnjava s kabli se bo končala, ukloniti se bo moral tudi Apple

Polnilni kabli
PROFIMEDIA

Evropski parlament je sprejel nova pravila o enotnem polnilniku za mobilne telefone, tablice in drugo prenosno elektroniko v EU. Do konca leta 2024 bodo morali vsi mobilni telefoni in tablice ter še druge naprave, prodane v Evropski uniji, imeti enoten priključek – USB C.

Do konca leta 2024 bodo morale imeti vse majhne in srednje velike prenosne elektronske naprave enoten priključek. Tako so odločili evropski poslanci. Odločitev bo zajela naprave kot so mobilni telefoni, tablični računalniki, digitalni fotoaparati in slušalke, ki se bodo prodajali v Evropski uniji.

Odločitev je del širših prizadevanj za bolj trajnostne proizvode v EU, zmanjšanje e-odpadkov in za lajšanje življenja potrošnikov. Nova pravila naj bi po oceni Evropskega parlamenta potrošnikov skupno prihranila do 250 milijonov evrov na leto pri nakupih polnilnikov. Odvrženi in neuporabljeni polnilniki letno predstavljajo približno 11.000 ton e-odpadkov.

Direktiva nadalje usklajuje tehnologijo hitrega polnjenja, potrošnikom zagotavlja jasne informacije o značilnostih polnjenja in kupcem omogoča izbiro, ali želijo kupiti novo elektroniko z napravo za polnjenje ali brez nje.

Predlog, ki je po besedah tako komisarke Margrethe Vestager kot evropskih poslancev prijazen do potrošnikov in okolja, je Evropski parlament v Strasbourgu podprl s 602 glasovoma, proti je bilo 13 poslancev, vzdržalo pa se jih je osem.

Evropejcem bo uvedba enotnega polnilnika poenostavila življenje, saj ne bo več neporabljenih polnilnikov, ki se nabirajo v predalih, prav tako ne bo potrebe po kupovanju polnilnika za vsako napravo posebej, je v razpravi poudarila Vestager.

“Danes je velik dan za potrošnike in za okolje,” pa je dejal malteški evroposlanec Alex Agius Saliba (S&D), ki je bil glavni pogajalec Evropskega parlamenta pri pogajanjih z Evropsko komisijo in državami članicami.

V skladu z novimi pravili potrošnikom ne bo več treba kupovati novega polnilnika vsakič, ko bodo kupili nov pametni telefon, fotoaparat, prenosni računalnik ali katero koli drugo napravo, je ponazoril. Enotni polnilnik tako v EU postaja realnost in upamo, da bomo k temu navdihnili tudi preostanek sveta, je še dodal.

kabli, polnilnik
PROFIMEDIA

Direktiva, o kateri je bilo v EU doseženo soglasje v manj kot letu dni, usklajuje tudi tehnologijo hitrega polnjenja, potrošnikom zagotavlja jasne informacije o značilnostih polnjenja. Poleg tega potrošnikom omogoča, da izberejo, ali želijo kupiti novo opremo s polnilno napravo ali brez nje.

V zadnjem desetletju se je število različnih polnilnikov za mobilne telefone z okoli 30 zmanjšalo na tri, od konca leta 2024 pa bo edini dovoljen le še USB-C. Omenjeni bo predstavljal standardna vrata za vse pametne telefone, tablične računalnike, kamere, slušalke, prenosne zvočnike in igralne konzole.

Potrošniki se sicer trenutno odločajo med telefoni s tremi osrednjimi polnilniki: Lightning (Apple), micro-USB (starejše naprave) in USB-C, ki se vse bolj uporablja.

Evropska komisija je predlog za enotni polnilec pripravila lani. Tedaj je ocenila, da evropski potrošniki samo za polnilce, ki jih kupijo ločeno, letno porabijo približno 2,4 milijarde evrov. V Applu, ki sicer uporablja priključke USB-C za nekatere svoje iPade in prenosne računalnike, medtem vztrajajo, da je kakršnakoli zakonodaja, ki bi vsiljevala univerzalni polnilnik za vse mobilne telefone v EU, neupravičena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.